Sirhan Bišara Sirhan (foto: Gregory Bull / AP file) -
Kalifornijski odbor za reviziju zatvorskih kazni preporučio je za uslovni otpust Sirhana Sirhana, palestinskog izbjeglicu koji izdržava doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva američkog predsjedničkog kandidata Roberta F. Kennedija 1968. godine.

Sirhanu (77) je ranije 15 puta odbijana molba za uslovni otpust, a najnoviji zahtjev biće razmatran pred komisijom koja može da odluči da ga uslovno pusti na slobodu, prenosi Rojters.

U tom slučaju bi guverner Kalifornije imao 30 dana da prihvati ili odbaci iodluku komisije za pomolovanje.

Tu odluku će vjerovatno donositi aktuelni guverner Kalifornije Gevin Njusom iz redova Demokratske stranke pod pretpostavkom da preživi proces opoziva koji je zakazan za septembar.

Međutim, ukoliko guverner ne preduzme ništa u vezi sa uslovnom uslovnim otpustom Sirhana, zatvorenik bi bio pušten na slobodu.

Sirhan, koji je rođen u Palestini, osuđen je za ubistvo Kenedija u kuhinji hotela Ambasador u Los Angelesu 5. juna 1968. godine.

Do pucnjave je došlo nekoliko minuta nakon što je Robert Kenedi, tada američki senator iz Njujorka, bivši državni tužilac i predsjednički kandidat održao svoj pobjedonosni govor nakon osvajanje stranačkih izbora u Kaliforniji.

Robert Kenedi je podlegao povredama dan nakon atentata.