Na svetosavskoj svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu uručene su nagrade za najbolje književne radove učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske i rasijanja, pristiglih na konkurs koji organizuje Društvo „Sveti Sava“. Dobitnica najvišeg đačkog priznanja – „Velike nagrade“ - je učenica Gimnazije iz Trebinja, Aleksandra Gazivoda.


Na ovogodišnjem književnom konkursu Društva „Sveti Sava“ učestvovalo je više od 320 učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Francuske i Švajcarske. Svojim kvalitetom i estetskom vrijednošću izdvojio se rad „Sveti Sava kao lirski junak u poeziji srpskih pjesnika“, a njegova autorka Aleksandra Gazivoda iz Trebinja nagrađena je Velikom nagradom.
„Mnogo mi znači ova nagrada, posebno jer je nisam očekivala. Iskreno, znala sam da će biti velika konkurencija, ali stvarno ovu veliku nagradu nisam očekivala. Ovo je posljednja prilika da pišem za svoju školu i zbog toga mi je još više drago što sam eto ja uspjela da je osvojim“, rekla je Gazivoda.

Među dobitnicima druge nagrade u kategoriji osnovnih škola je Vojislav Durmanović iz Bijeljine, koji ističe da je Sveti Sava neiscrpna inspiracija.
„Napisao sam pesmu o Svetom Savi i prvenstveno o mom doživljaju Svetog Save – o mom ličnom odnosu sa njegovim nasljeđem“, kaže Durmanović.
Broj pristiglih radova za trećinu je veći nego prošle godine, a zajednička im je karakteristika što su obojeni ljubavlju, nadom i znanjem i nadahnuti duhom svetosavlja.

„Broj djece-učesnika na našem konkursu i zrela razmišljanja koja oni daju u tim svojim radovima – to može da znači samo jedno, a to je da treba sa optimizmom da gledamo u budućnost", izjavio je Dušan Zupan, predsjednik Društva "Sveti Sava".
Zona Mrkalj, predsjednica žirija, istakla je da je povratak svetosavlju nešto što je kod mladih spontana radnja, nije nešto što je izvještačeno i posvećeno lažnim dobicima, kaže, nego ono u čemu ponovo mlad svijet ima prilike da odrasta.
Najviše priznanje - Medalja Društva „Sveti Sava“- uručeno je predstavnicima Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.
RTRS