Inspektorat Republike Srpske (Foto: koronavirususrpskoj.com) -
Republički inspektorat najavio je da će kontrolni organi i u danima predstojećih praznika nastaviti sa pojačanim kontrolama na terenu, sa akcentom na objekte u kojima je veća frekvencija građana, kao što su ugostiteljski i trgovački objekti.

Republički inspektorat poziva poslovne subjekte da se pridržavaju preventivnih mjera i ne izlažu riziku od kažnjavanja i zabrane rada, te da imaju na umu da jedan dolazak inspektora u toku dana ne znači da su izuzeti od ponovne posjete.

Iz Inspektorata napominju da subjekti mogu očekivati učestalije dolaske inspektora na dnevnom nivou.

- Dolazak inspektora privredni subjekti mogu očekivati u bilo koje doba dana, u radne dane, ali i dane vikenda - saopšteno je iz Republičkog inspektorata.

Cilj inspekcije je obezbjeđivanje primjene propisa u trenutnoj situaciji zaštite zdravlja i života građana.

Republički inspektori su u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave protekle sedmice izvršili 1.346 inspekcijskih kontrola, a u 19 slučajeva subjekti su zatečeni u prekršaju.

Zbog nepoštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, inspektori su izrekli kazne u iznosu od 27.000 KM, dok je za četiri objekta izrečena i mjera privremene zabrane rada.

Iz Inspektorata su naglasili da poslovni subjekti koji poštuju mjere i organizuju svoj rad u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ne trebaju da brinu zbog dolaska inspektora.

- Svako neodgovorno ponašanje i nesavjesni pojedinci koji ugrožavaju zdravlje građana biće sankcionisani u skladu sa zakonom - upozorili su iz Republičkog inspektorata. /kraj/mis/am

Republički inspektori su u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave protekle sedmice izvršili 1.346 inspekcijskih kontrola i u 19 slučajeva subjekti su zatečeni u prekršaju.

Nadležni kontrolni organi će i u danima predstojećih praznika nastaviti sa pojačanim kontrolama na terenu, sa akcentom na objekte u kojima je veća frekvencija građana, kao što su ugostiteljski i trgovački objekti. Dolazak inspektora privredni subjekti mogu očekivati u bilo koje doba dana, u radne dane, ali i dane vikenda.

Cilj inspekcije je obezbjeđivanje primjene propisa, a u trenutnoj situaciji zaštita zdravlja i života građana. Poslovni subjekti koji poštuju mjere i organizuju svoj rad u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ne trebaju da brinu zbog dolaska inspektora. Međutim, svako neodgovorno ponašanje i nesavjesni pojedinci koji ugrožavaju zdravlje građana biće sankcionisani u skladu sa zakonom.

Pozivamo poslovne subjekte da se pridržavaju preventivnih mjera i ne izlažu riziku od kažnjavanja i zabrane rada, te da imaju na umu da jedan dolazak inspektora u toku dana ne znači da su izuzeti od ponovne posjete. U narednim danima subjekti mogu očekivati učestalije dolaske inspektora na dnevnom nivou.

U okviru provođenja navedenih mjera do sada je izvršeno preko 30.000 inspekcijskih kontrola u kojima su izrečene kazne u iznosu od 416.000 KM, dok je za 36 objekta izrečena mjera privremene zabrane rada.