Rada Višnjić, učiteljica iz Bara - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021

Učiteljica OŠ „Jugoslavija“ u Baru Rada Višnjić ponovo je uzburkala strasti u Crnoj Gori. Višnjićeva, koja je javnosti postala poznata po dobijanju otkaza jer je pozivala učenike na moleban i litije, sada je postavljena za vršioca dužnosti direktora te škole u narednih šest mjeseci.


Nju je na to mesto imenovalo Ministarstvo prosvjete, nauke i kulture Crne Gore, koje se po objavljivnju informacije oglasilo, istakavši da su se pri odabiru vršioca dužnosti i njihovih pomoćnika rukovodili „objektivnim kriterijumima, a ne političkom voljom javnosti“.


Na vijest da je Višnjićeva dobila novu šansu i to mjesto v.d. direktora škole odmah su „skočili“ pojedini crnogorski mediji, navodeći da je njeno imenovanje još jedan od primjera koji ukazuje na „gaženje“ svih principa za koje se zalagala sadašnja vlast dok je bila opozicija.


Podsetimo, Rada Višnjić postala je poznato široj javnosti jer je početkom prošle godine suspendovana sa posla , kada su njeni učenici na času likovnog crtali Štrumpfove u centru srpske trobojke, koji su kasnije bez sumnje je postali novi simbol borbe za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori.

Ona je mjesec dana kasnije zbog „Štrumpfova“ dobila i uslovni otkaz, a za Sputnjik je tada izjavila da je ta odluka jedna vrlo lukava začkoljica jer rukovodstvo škole misli da će je ovako imati u šaci.

U oktobru mjesecu iste godine, Višnjićeva je još jednom suspendova jer putem Vajbera pozivala učenike na moleban. Tada je nevladino udruženje „Crnogorski zbor“ protiv nje i sveštenika SPC podnijelo i krivične prijave.

Višnjićeva se u podršci SPC tu nije zaustavila pa je predvodila i litiju u Herceg Novom, dugu 13 kilometara, rekavši tada za Sputnjik da želi "da u molitvi podrži borbu za srpske svetinje“.