Sberbank Banjaluka (ustupljena fotografija) -
 
Udruženje banaka BiH obavještava javnost da građani - korisnici Sberbanke Sarajevo i Sberbanke Banjaluka nemaju razloga za brigu, jer ruskog elementa u obje banke u BiH više nema.

Udruženja banaka BiH podsjeća da su Agencije za bankarstvo FBiH i Republike Srpske preuzele upravljanje Sberbankama u oba entiteta.

- Ovom odlukom prekinuta je veza sa ruskim vlasnikom i eventualno propadanje Sberbank Evrope neće imati nikakav uticaj na rad Sber banaka u našoj zemlji. Obje Sberbanke u BiH su izuzetno finansijski vitalne, dobro kapitalizovane i vrlo likvidne, stoga klijenti ovih banaka nemaju razloga za zabrinutost - navode u saopštenju.

- Svjesni smo i razumijemo nervozu i strah građana u ovakvoj situaciji kada je prisutna prijetnja miru u Evropi i jasno je da se to odražava na sve građane i razmišljanje o ličnoj sigurnosti. Sve banke u BiH, bez obzira na dešavanja u svijetu, posluju nesmetano, u skladu sa bh. regulativom, te nema potrebe za bilo kakvim reakcijama građana, poput podizanja novca sa računa - istakao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka u BiH, te naglasio da je Udruženje u stalnom kontaktu sa regulatorima i cjelokupnim bankarskim sektorom i da pomno prate sva dešavanja.

Udruženje banaka BiH pozdravlja blagovremenu reakciju regulatornih tijela koja su jučerašnjom odlukom preduprijedila da nastane bilo kakva šteta po finansijski sektor BiH.