Udruženje porodica sa problemom steriteta „Bebe“ danas je održalo konferenciju za novinare povodom stote bebe, koju je rodila njihova članica Dejana Matović iz Trebinja.


Dejana i Đorđe, nakon petogodišnje borbe, dobili su sina Vujadina.


–Uspjeli smo iz drugog pokušaja vantjelesne oplodnje da dobijemo bebu i ovo je neopisiv osjećaj. Dolaskom na svijet djeteta zaborave se sve prepreke i borba za potomstvo koja nije bila nimalo laka– rekla je majka Dejana.


Ona se zahvalila Udruženju „Bebe“, gradskoj upravi i sviima koji su im pomogli da ostvare roditeljski san, a posebno medicinskom osoblju i ljekarima Bolnice u Nevesinju, gdje se porodila.


Predsjednica trebinjskog Udruženja „Bebe“ Snežana Misita je rekla da su ovom Udruženju svaka beba jednako bitna, ali je brojka od stotinu uspjeh, važan ne samo za Udruženje, nego za cijelu Hercegovinu i RS.


–Hercegovina je u proteklih devet godina koliko postojimo postala bogatija za četiri školska odjeljenja– istakla je Misita.


Ona je navela da je rođenje stota bebe rezultat na koji treba biti ponosan, ali i motivacija da se ubuduće radi još više i bolje i nastavi graditi velika i vesela porodica.


Misita se zahvalila gradskoj upravi Trebinje koja finansira jednu vantjelesnu oplodnju bez obzira na godine života majke, Fondu zdravstva, kao i svim lokalinim i republičkim institucijama i ustanovama sa kojima uspješno sarađuju.


–Nijedan zahtjev za vantjelesnu oplodnju podnesen prema gradskoj upravi nije odbijen– naglasila je predsjednica Udruženja „Bebe“.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će gradska uprava Trebinje darovati sve bebe u Hercegovini čiji su roditelji članovi Udruženja „Bebe“ sa po 100 KM, jer je porodica osnov svakog društva, a sva djeca ista.


– Grad Trebinje je i u predhodnom periodu kroz različite programe podržavao porodicu, na tome smo istrajali i to će biti prioritet i ubuduće – poručio je Ćurić.


On je dodao da gradska uprava neće ograničavati iznos novca za jednu besplatnu vantjelesnu oplodnju porodicama koje žele da se ostvare kao roditelji.


–Svih 22 zahtjeva koja su do sada došli kod nasu su realizovani.– istakao je Ćurić.


Direktorka trebinjske filijale Fonda zdravstva RS i poslanica SNSD u NSRS Valerija Lakić je pozvala sve parove koji žele da se ostvare kao roditelji vantjelesnom oplodnjom da se jave u Udruženje „Bebe“ ili u filijalu Fonda zdravstva RS u Trebinju.


Ona se zahvalila Predsjednici RS Željki Cvijanović koja je kao premijeka Srpske zaslužna što je odobrena treća besplatna vantjelesna oplodnja u RS, što nije slučaj u zemljama u okruženju.


U Udruženju „Bebe“, koje radi već devet godina je 197 porodica iz Hercegovine, a nekoliko dana poslije stote bebe majka iz Nevesinja je rodila blizance, pa Udruženje „Bebe“ trenutno imaju 102 prinove.


RT