Članovi Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi “Gacko” od početka godine učestvovali su na više od 15 akcija širom Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Povodom Dana Nevesinjske brigade, 16. juna, pet članova Udruženja dalo je dragocjenu tečnost. Dva dana ranije, povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, čiji je cilj podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvi, devet članova društva dalo je krv u Trebinju.

Prema riječima predsjednika udruženja, Miroslava Vukovića, jedno su od najorganizovanijih društava u Republici Srpskoj i odazivaju se na sve pozive.

„Svima smo na rapolaganju 24 časa dnevno. 28. maja bili smo u Nikšiću na akciji Bratstva manastira Kosjerevo. Zatim, 26. maja u Sarajevu gdje je akciju organizovalo Udruženje Sarajevsko Romanijske regije. Krv je dalo 10 naših članova. Tom prilikom posjetili smo spomenik u Dobrom Polju. 20. maja u Novom Sadu u organizaciji Udruženja Hercegovaca, od ukupno prikupljenih 57 doza 30 su dali Gačani. Prethodile su akcije 18. maja u Bijeljini i 21. aprila u Banjaluci “, potvrdio je Vuković.

 

Za humanost u dobrovoljnom davalaštvu krvi nagrađivani su više puta. Ove godine, povodom slave opštine Gacko i hrama Svete Trojice – Trojičindana dobili su Povelju opštine Gacko – „Vasilj Grđić“.

Posebno priznanje dodijeljeno im je od ZP “Rudnik i Termoelektrana” Gacko, povodom 40 godina proizvodnje električne energije i 70 godina rada na eksploataciji uglja.

 

„Brojne nagrade su zasluga svih članova društva. Mi smo najbolji ambasadori Gacka. Kažu nam da smo u ratu bili dobri borci, a u miru veliki humanisti“, istakao je Vuković i dodao da je do sada krv darivao 86 puta.

Za nesebičnu pomoć i podršku, zahvalnost duguju Sindikatu RiTE Gacko, Opštini Gacko, Rudniku i Termoelektrani, kao i preduzećima Antikorozija, Jugoprevoz, Safir Gacko i DDO “Strajko” Trebinje.

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „Gacko“ broji preko 350 članova i pozivaju sugrađane da daju svoj doprinos učešćem u akcijama.