IMG_20230728_104533_resized_20230728_104558233.jpg (248 KB)

Članovi Uduruženja pčelara „Leotar“ Trebinje danas su na konferenciji za medije predstavili projekat „Trebinjsko urbano pčelarstvo – novi koncept poboljšanja kvaliteta života“, kojim je planirana organizacija SOS tima koji interveniše u slučaju odbjeglog roja pčela ili osa i smješta ih u azil.

Predsjednik Udruženja Obrad Ninković kaže da su po uzoru na Beogradsko udruženje pčelara, prije par godina formirali sekciju urbano pčelarstvo.

„S obzirom na to da u prigradskim dijelovima grada ima puno pčela, naša je obaveza da vodimo računa i o građanima i o tim pčelama, tako da smo formirali SOS tim koji u slučaju odbjeglog roja pčela ili osa interveniše i smješta ih u azil koji se nalazi na Zupcima. Što se tiče aktivnosti u okviru ovog projekta, organizovali smo info dan, izradili promo materijal, formirali SOS tim, pred nama je nabavka opreme za ovaj tim, u septembru ćemo organizovati promociju pčelinjeg meda u četiri dječija vrtića kako bismo naše najmlađe sugrađane naučili o značaju meda u ishrani, zatim slijedi nabavka sadnica medonosnog bilja, koje ćemo u saradnji sa Komunalnim preduzećem Grada Trebinja i Centrom za gazdovanje kršom posaditi u prigradskim naseljima grada i u samom centru“, naveo je Ninković.

On je dodao da je trebinjsko Udruženje pčelara prvo u Republici Srpskoj i BiH koje je formiralo sekciju urbano pčelarstvo.

„Mi radimo na zaštiti i građana Trebinja i pčela. Jedna od aktivnosti koju smo sproveli ove godine, jeste da na vrijeme dogovorimo saradnju sa firmama koje vrše zaprašivanje komaraca i zaštitu medonosnih i drugih biljaka. Medonosna pčela je nešto veoma dragocjeno i mi moramo voditi računa da je zaštitimo. Ako se zaprašivanje vrši u vrijeme kada su te pčele aktivne doći će do njihovog stradanja. Tako smo to prskanje pomjerili u toku noći, kada one ne opšte sa prirodom i time zaštitili sve ove pčele koje se nalaze u našem okruženju“, istakao je Obrad Ninković.

Koordinator projekta Željko Starović je rekao će nabavka opreme biti završena do početka oktobra, do kada će biti realizovane i ostale projektne aktivnosti.

„Oprema koja će biti potrebna SOS timu obuhvata nukleuse, hvatače rojeva – štapne i obične, usisivač na akumulatorsko punjenje i pčelarsku opremu. SOS tim će imati aktivan broj, na koji će ih građani moći obavijestiti o odbjeglom roju pčela, osinjaku ili leglu stršljenova. Oni će odbjegle rojeve prihvatiti i izmjestiti u azil na Zupcima“, dodao je Starović.

Projekat „Trebinjsko urbano pčelarstvo – novi koncept poboljšanja kvaliteta života“ finansira Evropska unija kroz grant šemu projekta „LINK za saradnju/suradnju“, uz podršku predstavnika projektnog konzorcija i Grada Trebinja. Nosilac projekta je Agencija lokalne demokratije Mostar, a članovi konzorcija su LDA Prijedor, LDA Zavidovići, CRH Trebinje, ALDA i ALDA Skoplje.