Udruženje boraca Jugoslovenske vojske u otadžbini i porodica nevinih žrtava Drugog svjetskog rata, njihovih potomaka i poštovalaca, registrovano u Trebinju još prije osam godina – obnovilo je rad izbornom skupštinom koja je večeras održana u sali Skupštine grada.


Za predsjednika udruženja izabran je Dražen Čučković, Bogdan Prelević obavljaće funkciju predsjednika Skupštine udruženja, a usvojen je i program rada u kojem je jedan od zacrtanih ciljeva – izgradnja spomen-obilježja borcima JVuO i nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata u Trebinju.
Spomenik o obliku krune, visok osam metara, prema idejnom rješenju osmišljenom prije više od decenije, planiran je na zelenoj površini kod Kamenog mosta, na Obali Luke Vukalovića.


„U što kraćem roku treba da se napravi taj spomenik. To treba da bude spomenik pomirenja – našeg sa dušama naših pokojnih, da i njih konačno neko spomene i da nađu svoje mjesto, gdje im možemo upaliti svijeću i pomoliti se za njihovu dušu. Ima ih oko 450, sve ovo vrijeme oni su bojkotovani – a svi mi, njihovi potomci, imali smo određeni kompleks zbog toga što nam je neko ubijen – i to od tamo nekoga ko je potom sve to prikrivao praveći lažnu istoriju“, kaže Čučković.
Kako je rečeno, aktivnosti društva upravo biće usmjerene i na prikupljanje podataka, javno predstavljanje i publikovanje „objektivnih istorijskih činjenica o stradanju srpskog naroda i pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini na području Trebinja od strane svih vojnih formacija i režima u vremenu Drugog svjetskog rata i poslije“, te ukazivanje na potrebu da se nepravedno zaboravljene i stigmatizovane srpske žrtve iz ovog vremena uvaže i izjednače sa stradalim sunarodnicima iz drugih istorijskih perioda.
Skupština udruženja, kako je rečeno, broji 160 članova, a večeras je izbornoj sjednici prisustvovalo njih 94.
Radio Trebinje