20230214_120138.jpg (353 KB)

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ iz našeg grada će na protokol Bolnice i Doma zdravlja Trebinje uskoro predati zahtjev da pacijenti, ukoliko žele, imaju uvid u istoriju bolesti, zdravstveni karton i terapiju koju primaju, izjavila je danas novinarima Miholjka Janković, predsjednik ovog udruženja.

Ona je podsjetila da je ovo pacijentima omogućeno Konvencijom koja je usvojena u Rimu 2002. godine.

„Svi pacijenti koji žele treba da imaju uvid u svoje zdravstvene kartone jer je to omogućava zakon koji je usvojen i na nivou Republike Srpske, sve sa ciljem da se popravi položaj pacijenata“, navela je Janković.

Ona je istakla da je to važno i pacijentima sa mentalnim poteškoćama i njihovim porodicama.

Janković je zahvalila svim zdravstvenim radnicima i cijeloj lokalnoj zajednici, koji pomažu ovoj kategoriji stanovništva.

„Svi zajedno treba da stvorimo uslove za što kvalitetniji život osoba narušenog mentalnog zdravlja, ali i adekvatnu podršku članovima njihovih porodica“, rekla je Janković.

Jasminka Kumro, član Upravnog odbora ovog udruženja i predsjednik Kluba samostalnih umjetnika pri ovom udruženju, istakla je da „Sonata“ već dvije godine nema vlastiti prostor, nakon što su ranije prostorije porušene usljed izgradnje novog stambenog kompleksa u Sjevernom logoru.

„Imamo obećanja Gradske uprave da će se taj problem riješiti, nadamo se u što skorije vrijeme, s obzirom na potrebe naših članova ne samo za adekvatnom medicinskom pomoći već i za druženjem i kreativnim sadržajima, koji itekako pomažu mentalno oboljelim licima“, kaže Kumro.

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ Trebinje osnovano je 2000. godine i ima osamdesetak članova, od čega je 20-ak aktivnih.