Na današnjem sastanku predstavnika Opštinskog odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i nevesinjskih poljoprivrednika formirana je radna grupa koja će obaviti pripremne radnje za registraciju udruženja proizvođača krompira što je preduslov za pokretanje procedure zaštite nevesinjskog krompira kao proizvoda prepoznatljivog geografskog porijekla.



Predsjednik Komisije za registraciju oznaka originalnosti i geografskog porijekla prehrambenih proizvoda u BiH Dragan Brenjo detaljno je objasnio postupak zaštite i registracije proizvoda sa prepoznatljivom oznakom. On je preporučio nevesinjskim poljoprivrednicima da se fokusiraju na zaštitu geografskog porijekla krompira što će doprinijeti većoj tržišnoj vrijednosti proizvoda i spriječiti neovlaštenu upotrebu od drugih lica. Govoreći o dokumentaciji potrebnoj za registraciju geografske oznake Brenjo je naveo da je pored zahtjeva neophodno izraditi proizvođačku specifikaciju, odabrati naziv proizvoda, definisati geografsko područje i dokazati da proizvodnja potiče sa tog područja. Prijava treba da sadrži i opis proizvoda sa specifičnim karakteristikama, te podatke o stečenoj reputaciji. Brenjo je napomenuo da su propisi o registraciji usaglašeni sa odgovarajućom legislativom Evropske unije što znači da će nakon što se oznaka registruje u BiH podnosilac zahtjeva moći da zahtjev pošalje i Evropskoj komisiji. Postupak registracije traje do 12 mjeseci.
Načelnik opštine Milenko Avdalović preporučio je nevesinjskim prizvođačima krompira da se udruže i krenu u proces brendiranja proizvoda koji ima višedecenijsku tradiciju proizvodnje u Nevesinju. Napomenuo je da prema dosadašnjim iskustvima zaštićeni proizvodi imaju 30% veću cijenu na tržištu. Poljoprivrednicima je obećao da će troškove registracije udruženja finansirati Opština i da će pomoć u postupku zaštite nevesinjskog krompira zatražiti od Regionalne agencije za razvoj Hercegovine.
Radio Nevesinje