UEFA    (Foto:uefa.org) -
Evropska fudbalska unija (UEFA) obavestila je klubove da će emiterima otplatiti 575 miliona evra zbog prekida takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evropa.

UEFA je tokom sezone 2020/2021 od prodaje prenosa i sponzorskih ugovora za svoja klupska takmičenja trebalo da zaradi 3,25 milijarde evra godišnje.

- To je novac koji neće biti podijeljen. Mi smo u procesu završavanja računa sa UEFA, uz smanjenje oko 575 miliona evra za međunarodna klupska takmičenja - rekao je predsjednik Evropske asocijacije klubova (ECA) Andrea Anjeli na "onlajn" sastanku 250 članova tog udruženja.

Sve dok pandemije virusa korona nije prinudno zaustavila, a zatim i izmijenila sistem takmičenja uz manji broj utakmica u nokaut fazi, klubovi Lige šampiona i Lige Evropa trebalo je da podele 2,55 milijardi evra od novčane nagrade UEFA.

Anjeli, koji je predsjednik italijanskog šampiona Juventusa, rekao je da su klubovi i dalje u krizi i da cijela slika neće biti jasna sve dok ne počnu da se objavljuju godišnji izvještaji narednih nekoliko nedjelja.

On je predvidio da će pojedini klubovi pretrpjeti veće gubitke nego čitave fudbalske konfederacije, poput Uefe.

ECA je ranije predviđala da će evropski klubovi u naredne dvije godine imati manji prihod za četiri milijardi evra zbog uticaja pandemije. Igranje utakmica bez publike pred gotovo praznim stadionima je problem koji je ujedinio sve klubove, naveo je Anjeli.

- Ne radi se samo o atmosferi, već je u potpunosti izbrisan važan izvor prihoda za sve - dodao je on.

Anjeli je takođe predvideo pad vrijednosti kada se obnove komercijalni ugovori, kao što su sponzorstva za dresove.