UEFA    (Foto:uefa.org) -
Evropska fudbalska unija pozvala je svoje članice da traže od svojih vlada izuzeće od karantina za fudbalere nakon putovanja.

Kvalifikacije u evropskim klupskim takmičenjima su već počele, a reprezentacije svih 55 evropskih članica Uefe će od 3. do 8. septembra putovati širom kontinenta na utakmice Lige nacija.

- Fudbaleri iz stranih klubova možda će biti izloženi mjerama karantina po povratku u zemlju prebivališta - navela je UEFA po završetku konferencijskog poziva sa čelnicima svih 55 članica.

Nekoliko dana po završetku Lige nacija, desetine fudbalera će se vratiti u svoje klubove i igrati na početku takmičenja u ligama.

- Fudbalski savezi su ohrabreni da traže od svojih vlada izuzeće za igrače i članove ekipa. Činjenica da će fudbaleri ionako biti redovno testirani kao dio sveobuhvatnog Uefinog protokola, trebalo bi da osigura da takva izuzeća ne predstavljaju rizik po društvo - navela je evropska kuća fudbala.

UEFA je jedina od šest kontinentalnih članica Medjunarodne fudbalske federacije koja nije odložila utakmice reprezentacija u septembru.

Neke utakmice bi mogle da se odigraju na neutralnom terenu, ako situacija i uslovi u određenoj zemlji ugroze organizaciju.

UEFA je izrazila nadu da utakmica Superkupa u Budimpešti 24. septembra može biti pilot projekat za povratak navijača na stadion. Za trofej Superkupa igraju osvajači Lige šampiona i Lige Evropa.