Udruženje građana i privrede Hercegovine oštro je reagovalo na vraćanje hercegovačkog naroda s granice sa Crnom Gorom, te osudilo ponašanje tamošnjih vlasti i odnos prema SPC. Saopštenje UGIP-a koje potpisuje predsjednik skupštine UGIP i hercegovački knez Rodoljub Drašković prenosimo u cjelosti.ugip-saopstenje.jpg

"Osuda je blaga riječ za zlodjela koja crnogorski režim čini ili ima namjeru da čini. Hercegovina bez granica je budućnost za sve narode koji žive s obje strane istrorijski nedokazanih i nepriznatih granica.

Zabrana ulaska naroda Hercegovine na Sveti sabor koji je održan u Nikšiću pred moštima Svetog Vasilija, je zločin koji će se dugo pamtiti.

Otimanje državnim dekretom, crkvene imovine vijekovnih svetinja nije uspjelo ni Turskom Otomanskom carstvu, nije ni Staljinu, a neće ni vama.

Mi iz Udruženja građana i privrede Hercegovine, Hercegovine bez granica, gradimo slogu među narodima, vjerama, tražimo slobodu kretanja naroda, roba, kapitala, radi boljeg života i vjere u budućnost, a šta radi crnogorski režim?! Svađa, razbija jedinstvo naroda, ruši vijekovne tradicije, otima crkvenu imovinu, a vjera je ta koja je narod očuvala i sačuvala na ovim prostorima. Ne zaboravite da je osnovno pravo čovjeka, sloboda kretanja. Narod Hercegovine izgrađuje jedinstvo među narodima i vjerama, izgrađuje slogu i gradi temelje zajedničkog života i rušiće granice između istog naroda.

Vaše diobe neće dugo trajati! Pokažite nam istorijske granice, jer ove narod ne priznaje. Ne priznaje vaše međe ni torove u koje ste strpali svoj narod, trujući ga mržnjom i podjelama. Narod vam odgovara na vaša zlodjela slogom, vjerom, slobodom i borbom za bolji zajednički život.

Poručuje vam Udruženje građana i privrede Hercegovine (UGIP).

Pozivamo sva udruženja da se ujedinimo i slogom gradimo zajedničku budućnost naroda i vjera na hercegovačko-crnogorskim prostorima, da se suprotstavimo diobama i podjelama novokomponovanih državnih feuda i birokratskih režima!"