Prijeti li regionu nedostatak građevinskih i sezonskih radnika? Ova građevinska sezona, izgleda, samo je upozorenje pred pojavu koja može uticati na realizaciju privatnih i državnih projekata. U Trebinju, koje slovi za veliko gradilište, nedostatak građevinaca osjetili su na početku sezone.


Bolje zarade i blizina granice Evropske unije, razlozi su zašto građevinci odlaze. Proljetos, dio njih nije sačekao završetak objekata u izgradnji, jer su nove poslove našli su u Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Sloveniji...
Poslodavci ističu, bilo je perioda u aprilu i maju kada im je falilo radne snage. Angažman je funkcionisao po sistemu domino-efekta pa su radnici dolazili su sa strane, iz Bratunca, Srebrenice, Foče jer nisu imali posla u svojim sredinama.
Nezvanično, satnica u građevini je od 3,5 do 9 maraka, zavisno od stručnosti. Rijetki, koji su pristali na razgovor, kažu da, ako i dođu školovani građevinci, moraju ga obučiti. Kada prođe taj period, oni odlaze jer su plate u EU duplo veće nego kod nas.
Zanatlija je izuzetno malo, nedostaje zidara i tesara pa dio finalnih poslova odrađuju podizvođači iz regiona.
Radna mjesta napuštaju i stalno zaposleni. Problem je što BiH nema potpisan sporazum o zapošljavanju sa Hrvatskom. Zvono za uzbunu ove godine se oglasilo i u sezonskim poslovima u poljoprivredi. Bez pretpostavke o posljedicama, mogao bi, već naredne godine, prerasti u problem širih razmjera.
VIDEO:
https://arh3.rtrs.tv/arhiva/2018/11/03/tvclip031730.mp4
RTRS