Ova godina će sigurno biti upisana kao jedna od najtežih godina za domaći hidro-energetski sistem.


Sve akumulacije su na minimumu, a struja se trenutno proizvodi samo u termo-elektranama Gacko i Ugljevik. Iz Elektroprivrede, ipak, tvrde da uredno snabdijevanje potrošača, ni tokom zime, neće biti dovedeno u pitanje.
Bilećka akumulacija gotovo da se više ne može ni nazvati jezerom. Količina vode je na koti od 352, 5 metara, što je svega pola metra iznad nivoa na kojem agregat uopšte može da radi. Ta rezerva čuva se za slučaj da neka od termoelektrana ispadne iz sistema.
U svim hidroelektranama u Srpskoj proizvodnja je čak niža i od rebalansiranog plana, i iznosi 92 %. Termoelektrane održavaju kakvu takvu ravnotežu.
U Elektroprivredi kažu da trenutno ne uvoze električnu energiju, već se sistem oslanja na proizvodnju iz Gacka i Ugljevika. Tvrde i da s dolaskom zime potrošači u Srpskoj ne bi trebalo da osjete bilo kakav nedostatak struje.
U Hidroelektranama na Trebišnjici kažu da je ova sušna godina najteža, ne samo od izgradnje ovog sistema, nego od kada se na ovom području uopšte mjere padavine. Svaka vijest o dolasku kiše za hidronergetičare je dobra, jer bi i minimalni dotoci poboljšali situaciju.
RTRS