Policijski službenik Granične policije uhapšen je jer je za određenu sumu novca omogućio nezakonit ulazak u BiH za tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u zemlju zbog koronovirusa.gp-brcko.jpg

Policijski službenici Centralne istražne kancelarije Granične policije BiH, u koordiniranoj akciji s policijskim službenicima policije Brčko distrikta, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, kao i u saradnji s Koordinacijskim tijelom za zaštitu i spašavanje, kojim predsjedava ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, a pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, prema naredbama Suda BiH, 17. marta 2020. godine proveli su aktivnosti na sprečavanju, otkrivanju i dokazivanju nezakonitih, koruptivnih radnji koje je počinio policijski službenik PGP Brčko na Međunarodnom graničnom prelazu Brčko, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.

U toku navedenih aktivnosti slobode je lišen jedan policijski službenik Granične policije BiH raspoređen u PGP Brčko. Navedene radnje pretresa i lišavanja slobode obavljene su na MGP Brčko.

Sumnja se da je navedeni policijski službenik 15. marta 2020. u poslijepodnevnim satima omogućio nezakonit ulazak u BiH za tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog koronovirusa.

Tim licima je, stoji u saopštenju GP BiH, trebalo biti izdato rješenje o odbijanju ulaska u BiH ili su trebali biti smješteni u samoizolaciju uz prethodno izdato rješenje nadležnog organa. Ponašanjem ovog službenika GP BiH direktno je ugroženo javno zdravlje većeg broja građana BiH.

Pored pretresa osumnjičenog, pretresane su i službene prostorije na Međunarodnom graničnom prelazu Brčko, koje je koristio osumnjičeni policijski službenik.

- Zgrožen sam postupcima pojedinaca koji sramote ovu policijsku agenciju, koja se nalazi pred ogromnim izazovima. Sramotno je i poražavajuće, pogotovo u ovakvim trenucima, da imamo neodgovorne i neprofesionalne pojedince koji svjesno čine katastrofalne propuste. Dok se cijela država suočava s velikim izazovima virusa Covid 19 i migrantske krize, Granična policija BiH mora biti primjer da se odgovorno i savjesno postupa u ovakvim situacijama, kao što se mnogi kolege s, gotovo iscrpljujućim kapacitetima, bore protiv ilegalnih migranata i provodeći dogovorene mjere u suzbijanju koronavirusa, ulažući zadnji atom snage u zaštiti državne granice, pojedinci svjesno krše zakone i ponašaju se krajnje sramotno i narušavaju ugled Granične policije BiH, što oštro osuđujem - istakao je Zoran Galić direktor Granične policije BiH.

Galić je poručio kako obećava javnosti da će upotrijebiti sve moguće kapacitete kako bi očistio redove od pojedinaca, te da će se za svaki oblik neprofesionalnog ponašanja provesti određene sankcije kako bi spriječili svaki oblik kriminalnog i neprofesionalnog ponašanja.

On je pozvao sve građane koji uoče nezakonitosti u radu graničara da ih prijave kako bi mogli reagovati blagovremeno i sankcionisati takve službenike.