Miloš Lučić - Foto: RTRS
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su jutros ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloša Lučića, potvrđeno je za RTRS iz SIPA.

Lučić je uhapšen jutros po nalogu Tužilaštva BiH na području Istočnog Sarajeva.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je ministar Miloš Lučić osumnjičen za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH i ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

- Provedenom istragom prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom - navelo je Tužilaštvo.

Akciju hapšenja Lučića sproveli su policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, uz asistenciju MUP-a Republike Srpske, prema nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

- Uporedo sa lišenjem slobode vrše se pretresi kancelarijskih prostorija, kao i mjesta boravka osumnjičenog i drugih objekata u cilju pronalaska dokaza o izvršenim krivičnim djelima - navodi se u saopštenju.

Tužilac i istražilac Tužilaštva BiH koordiniraju aktivnosti policijskih organa i određuju dalje istražne aktivnosti koje će se preduzeti.

Osumnjičeni će u zakonskom roku u pratnji Sipe biti predat postupajućem tužiocu koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o daljim aktivnostima.