rada vranjesevic-obljuba.jpg

Portir Doma "Rada Vranješević" uhapšen je zbog sumnje da je obljubio maloljetno lice mlađe od 15 godina, štićenicu ustanove u kojoj radi. Radi se o A. K. koje je dugogodišnji radnik Doma. Prema našim saznanjima pretresene su prostorije u ovoj ustanovi koje je uhapšeno lice koristilo.

"Izvršen je pretres stana i drugih prostorija koje koristi osumnjičeno lice, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela", naveli su iz PU Banjaluka.

ATV nezvanično saznaje i da je za seksulano zlostavljanje iste djevojčice, osim uhapšenog portira, osumnjičeno i lice inicijala H. E. iz Modriče. Dvojica predatora uhapšeni su u razmaku od 24 sata.

O slučaju brutalnog iskorištavnja 13-godišnje djevojičice šturim saopštenjem se oglasio direktor Doma, Vladimir Kajkut, ali tek nakon naših mnogobrojnih poziva. Koliko odgovornosti osjeća za ustanovu na čijem je čelu, govori činjenica da je na dan hapšenja predatora, bio na radničkim igrama u Hrvatskoj. Slučaj, je kaže, prije više od mjesec dana prijavio vaspitač.

"Želimo da napomenemo da je odmah po prijavi vaspitača za eventualnu zloupotrebu djeteta Dom prijavio slučaj policiji i to dana 17. 12. 2021. Istovremeno je protiv prijavljenog radnika, zaposlenog na radnom mjestu portir pokrenut disciplinski postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, te je isti suspendovan sa rada", kaže Vladimir Kajkut, direktor Doma "Rada Vranješević.

Iako Kajkut u saopštenju tvrdi da je slučaj zlostavljanja prijavljen 17. decembra i da je portir odmah suspendovan sa radnog mjesta, ATV saznaje da je osumnjičeni ipak nastavio da radi sve vrijeme do hapšenja. Policija ga je, kako saznajemo, sinoć uhapsila u njegovoj kući dok se spremao za noćnu smjenu.

Jesu li znali za niz krivičnih dijela zbog kojih je maloljetna djevojčica preživjela golgotu, pitali smo i resorno ministarstvo. U resoru za socijalna pitanja, po svemu sudeći, nisu bili upućeni ni da je djevojčica zlostavljana i da ju je prije dolaska u dom podvodila baka. Šokira i činjenica da je zlostavljano dijete smješteno u Dom za djecu bez roditeljskog staranja, te da niti uprava, niti Ministarstvo nisu vodili računa o tome.

"Mi imamo redovne stručne nadzore kada govorimo o ovom pitanju i imamo vanredne stručene nadzore u okviru pojave pojedinih slučajeva i na bazi zvaničnih informacija svakako reagujemo i možemo da uputimo jedan tim koji razmatra to sa organizacionog aspekta kako i na koji način se ponaša prema štićenicima", izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Po svemu sudeći, vanredni stručni nadzor o kojem priča resorni ministar je dobro zakazao, jer ovo nije prvi slučaj zlostavljanja maloljetnika Doma. U posljednje dvije godine u domu na čijem čelu je Vladimir Kajkut su registrovana tri slučaja seksualnog zlostavljanja maloljetnica.