Dijana Hrkalović - Foto: blic.rs
Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka, uhapšena je sinoć u Beogradu.

Usvojena je žalba Tužilaštva, pa je Viši sud odredio pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na saučesnike nakon čega je Hrkalovićeva ponovo uhapšena.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je ovu vijest, rekavši da je samo bitno kakva kazna će biti.

- Sad od vas čujem, vjerovatno je tužilac to tražio. Nije važno da li je ona u pritvoru ili nije. Ne znam koliko je smislen pritvor poslije svega. Nije pitanje pritvora, već suđenje i kakvu ćeš kaznu da dobiješ. Pritvor se određuje kada postoji mogućnost uticaja na svjedoke ili bjekstva - rekao je Vučić.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je ranije juče rješenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i naložio da se ponovo razmotri prijedlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

Prema stavu apelacije, vijeće prvostepenog suda nije cijenilo okolnosti, kako ukazuju, na opasnost od bjekstva Hrkalovićeva u trenutku kada je prema njoj podnijet optužni prijedlog sudu, nego je samo pojedine okolnosti za pritvor cijenio isključivo u vremenu kada protiv nje nije bilo krivičnog postupoka.

Odluku o ukidanju pritvora je donijelo krivično vanpretresno vijeće Specijalnog suda 10. decembra nakon što je ranije tog dana tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv nje zbog krivičnog djela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Hrkalovićeva je nešto manje od dva mjeseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 15. decembra.

Tužilaštvo je tog dana tražilo od suda da joj produži pritvor po dva nova osnova - zbog postojanja opasnosti od bjekstva i uticaja na saučesnike, ali sud nije usvojio.

I Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo je saopštenje za javnost povodom hapšenja bivše sekretarke Dijane Hrkalović, u kojem je navedeno da je ona sinoć uhapšena i sprovedena u pritvorsku jedinicu Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu.