Dvije osobe su uhapšene zbog napada na redakciju i uredništvo portala Radiosarajevo.ba.
Policija FBiH - Foto: RTRS
Redakcija portala Radioarajevo.ba obavijestila je javnost da je sinoć grupa huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba "Sarajevo", napalo novinare i uredništvo tog portala, prenose federalni mediji.

Napad se dogodio nakon što je Radiosarajevo.ba objavilo informaciju da je jedan navijač Fudbalskog kluba Sarajevo osuđen na pet godina zatvora u Bjelorusiji zbog trgovine drogom, a članovima redakcije upućene su prijetnjama smrću.

- Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik portala bio je prisiljen da ukloni ovaj tekst iz sistema portala, a potom je natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u BiH, te da od njih traži uklanjanje spomenutih sadržaja - navodi se u saopštenju.

Slučaj je prijavljen policiji, koja je privela dvije osobe.

Nakon napada, redakciju su posjetili i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić, koji su dali podršku novinarima i obećali da će nadležni organi preduzeti sve mjere da počinioci odgovaraju.

- Prijetnje medijima, novinarima i njihovim porodicama su nedopustive i iz toga nema izuzeća, ni za navijače, biznismene ili političare. Navijačima je mjesto na tribinama, a novinarima u redakcijama - rekao je Forto.

Prijetnje i napad su osudili iz Društva novinara BiH, koji ovaj čin smatraju direktnim atakom na slobodu pisane riječi, kao i na rad i dostojanstvo novinara.