lukajic hapsenje medalje.jpg

U akciji MUP-a Republike Srpske pod nadzorom Tužilaštva BiH juče su na području gradova Banjaluka i Gradiška uhapšena četiri lica, među kojima je i Miloš Lukajić pripadnik Jedinice GPBiH Gradiška.

Lukajiću je dva mjeseca ranije ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić (SDA) uručio priznanje Medalja za hrabrost, dok je Lukajić uhapšen zbog odavanja tajnih podataka.

Pored odlikovanog Lukajića uhapšen je i pripadnik OBA-e Robert Radonjić.

Fotografije sa odlikovanja dostupne su na stranici Granične policije BiH.

“Ove aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv organizovanih struktura narko-kriminala koje djeluju u BiH i zemljama regiona. U okviru akcije ostvarena je značajna međunarodna saradnja koja uključuje i pribavljanje komunikacija putem internet aplikacija”, poručili su iz Tužilaštva.

Akcija je nastavak akcija Transporter i Storidž. “Transporter” je pokrenut je u jesen prošle godine, a realizuje se sa tužilaštvima i policijskim institucijama u BiH, regionu i inostranstvu. Usmjerena je na krivično procesuiranje više osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, a povezanih sa ubistvima, krijumčarenjem velikih količina opojnih droga, pranjem novca i drugim krivičnim djelima.

Lukajić je "karijeru" u GP BiH počeo u Jedinici Granične policije Trebinje nakon čega je rad nastavio u Jedinici GP BiH Gradiška.

Nije prvi put da se graničari hapse zbog sumnje da su dio organizovanog kriminala i da se povezuju sa švercom droge, cigareta i drugih akciznih roba. Nositi uniformu i epolete treba da znači štititi zakon i državu.

Međuti, nerijetko uniforma služi da se lakše vrše različita krivična djela. U tom lancu ima i visokorangiranih policijskih službenika. Dok se svi ne otkriju i ne sankcionišu pojedinačna hapšenja biće samo "kap u moru"...