"UKAZAO NA MOGUĆE NEVOLJE" Bajden bi da umanji značaj Rusije na svjetskoj sceni

Američki predsjednik Džo Bajden je tokom svoje prve inostrane posjete pokušao da Rusiju ne predstavi kao direktnog konkurenta Sjedinjenim Državama, već kao malog igrača u svijetu u kojem je Vašington sve više preokupiran Kinom, ocjenjuje agencija Rojters u svojoj analizi.

ovoreći nakon sastanka sa Putinom u Ženevi, Bajden je rekao da Rusija očajnički želi da ostane glavna sila.

– Rusija je trenutno u vrlo, vrlo teškoj poziciji, jer je Kina potiskuje – rekao je Bajden prije nego što se ukrcao na avion na odlasku iz Ženeve.

On je naveo da Rusi “ne žele da, kao što neki kritičari tvrde, budu poznati kao Gornja Volta sa nuklearnim oružjem”, aludirajući tako na bivšu francusku koloniju u Zapadnoj Africi koja je promijenila ime u Burkina Faso.

Bajden je, takođe, ukazao na nevolje ruske ekonomije, i kritikovao Putina zbog hapšenja dvojice Amerikanaca.

Analitičari tvrde da Bajden želi da pošalje poruku da se Putin samoizolovao na međunarodnoj sceni svojim postupcima, počev od navodnog miješanja u izbore i u sajber napade na zapadne države do tretmana prema domaćim opozicionim kritičarima vlasti, prenosi agencija.

Bajden bi, međutim, mogao da ima poteškoće u paralelnim naporima da zaustavi urušavanje američko-ruskih odnosa i da spriječi prijetnju od nuklearnog sukoba, dok istovremeno snishodljivo razgovara sa Rusijom, navode neki posmatrači.

– Administracija želi da deeskalira tenzije. Nije mi jasno šta Putin radi – rekao je Tim Morison, savjetnik za nacionalnu bezbjednost tokom Trampove administracije.

Zvaničnici obje strane su, na pregovorima između dvojice lidera, umanjivali šanse za ostvarivanjem velikog napretka, i bili su u pravu, ocjenjuje Rojters.

Međutim, dvojica lidera su se obavezala da će obnoviti akcije na planu kontrole naoružanja, kao i sajber bezbjednosti, i da će razmotriti područja potencijalne saradnje, što su pokazatelji izvjesne nade u odnosu između dvije zemlje, koje, kako ocjenjuje Rojters, imaju malo zajedničkih osnova u posljednje vrijeme.

Britanska agencija navodi da su veze SAD i Rusije već bile narušene kada je Bajden, na početku svoje administracije, ponovio svoj opis Putina kao “ubice.”

To je produbilo diplomatski raskol koji je uticao na to da su obe države povukle svoje ambasadore iz prestonice druge države.

Metju Šmit, vanredni profesor na Univerzitetu u Nju Hevenu i specijalista za ruska i evroazijska pitanja, ocjenjuje da Bajden pokušava da umanji Putinov značaj na globalnoj sceni.