Vreline - Foto: ilustracija

Narandžasti meteoalarm upaljen je danas za područje Višegrada, Tuzle, Sarajeva i Mostara zbog ekstremno visoke temperature vazduha, ali i mogućeg nevremena, pljuskova, grmljavine i grada mjestimično, dok je za ostale krajeve na snazi žuto upozorenje.

Najviša dnevna temperatura danas se očekuje na području Mostara, između 36 i 39 stepeni Celzijusovih u periodu od 12.00 do 17.00 časova, zbog čega je izdato narandžasto upozorenje.

I na području Sarajeva danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog najviše dnevne temperature između 34 i 37 stepeni Celzijusovih, ali i i žuto jer se očekuje grmljavina, a lokalno je moguća i pojava grada.

Na području Višegrada narandžasti meteoalarm upozorava na najvišu temperaturu koja će biti veća od 35 stepeni Celzijusovih, osim na planinama, a žuti meteoalarm na moguću grmljavinu.

Na području Tuzle danas će od 16.00 do 20.00 časova na snazi biti narandžasti meteoalarm jer se očekuju jaka grmljavina, obilni lokalni pljuskovi, a moguć je i grad. Žuti meteoalarm za tuzlansko područje upaljen je zbog najviše dnevne temperature između 33 i 35 stepeni Celzijusovih.

Na području Prijedora, Banjaluke i Foče danas je na snazi žuti meteoalarm zbog maksimalne temperature vazduha od 32 do 35 stepeni, osim na planinama, ali i zbog očekivane lokalne grmljavine.

Za područje Trebinja žuto upozorenje je na snazi samo zbog najviše temperature vazduha do 35 stepeni Celzijusovih.

Maksimalna dnevna temperatura do 33 stepena i očekivana grmljavina aktivirale su žuti meteoalarm za područje Bihaća, dok je za područje Livna isto upozorenje na snazi zbog najviše temperature vazduha između 33 i 35 stepeni Celzijusovih.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno i da su prognozirane opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Žuto upozorenje znači da vrijeme može biti potencijalno opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez.