het-trebinje.jpg (160 KB)

Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" posljednjih nekoliko godina realizovalo je kapitalne projekte od velikog značaja za Hercegovinu, čija ukupna vrijednost prelazi 20 miliona KM, izjavio je danas Srni rukovodilac investicija i izgradnje u HET-u Danilo Ilić.

Iako je za ovo preduzeće u narednom periodu prioritetno ulaganje u nove proizvodne energetske objekte, Ilić je najavio da će, u skladu sa mogućnostima, istovremeno kao i do sada, nastaviti da pomažu hercegovačke opštine u kojima posluju kako bi građanima omogućili bolje uslove za život.

On je ukazao da je za HET uvijek bilo veoma značajno investiranje u društveno odgovorne projekte, jer se na taj način poboljšava život građana, ali i razvoj privrednih grana poput turizma, saobraćaja i vodosnabdijevanja.

Ilić je naveo da je HET u Trebinju ove godine završio izgradnju zatvorenog bazena, koji je već pušten u probni rad, a u koji su uložili oko 13 miliona KM i koji predstavlja jedan od najvećih kapitalnih projekata realizovanih do sada ne samo u Trebinju, već i šire.

"Urađena je regulacija `Ćatovića kraka`, čime je povećana propusna moć rijeke Trebišnjice kroz urbani dio grada i spriječeno plavljenje lokalnih naselja", istakao je on i napomenuo da je HET pomogao lokalnu zajednicu i izgradnjom saobraćajnice prema brani Grančarevo, kao i sistema za navodnjavanje "Mokro polje" i rezervoara pitke vode "Vrelo oko".

On je pojasnio da su ove godine završeni prethodno započeti, a da su istovremeno počeli da se realizuju i neki drugi veliki projekti, znatne vrijednosti.

"Od novih projekata počela je izgradnja mosta na obilaznici oko Trebinja, čija je vrijednost 10,5 miliona KM. U narednom periodu planira se spajanje šetališta, od trebinjske male brane do naselja Pridvorci, a planirana je i izgradnja šetališta od bazena `Bregovi` do manstira Tvrdoš", najavio je Ilić.

Pomogli su, napomenuo je, ne samo realizaciju projekata u Trebinju, već i u drugim hercegovačkim opštinama iz sliva Trebišnjice, u Nevesinju i Bileći.

Izvršni direktor HET-a za proizvodnju i tehničke poslove Ilija Tamindžija ukazao je da su posljednjih pet godina najveća ulaganja u lokalne zajednice u Hercegovini.

On je naveo da je u Nevesinju, tokom prethodnih godina, kroz projekat Hidroelektrana "Dabar" prvi put riješen višedecenijski problem vodosnabdijevanja tog grada, koji je priključen na napajanje sa dva izvorišta, što imaju rijetko koji gradovi u Republici Srpskoj.

Tamindžija je istakao da je u okviru tog projekata završena i nova, bolja saobraćajnica koja spaja Nevesinje sa Bilećom i Trebinjem, te podsjetio na sve urađeno u Trebinju, poput uređenja obala, šetališta, bazena i obilaznice kojom se smanjuju gužve.

Za poboljšanje vodosnabdijevanja HET je investirao oko tri miliona evra u rezervoar "Vrelo oko", a završetkom i ostalih pratećih objekata, grad Trebinje više nikad ne bi trebalo da ostane bez vodosnabdijevanja, rekao je Tamindžija.

On je napomenuo da su značajna ulaganje i u Bileći, te u Berkovićima i Nevesinju kroz projekat "Gornji horizonti", koji je višenemjenski i ne samo energetski značajan, već i za poljoprivredu, odnosno navodnjavanje ili isušivanje poljoprivrednih površina, te vodoprivredu i odbranu od poplava.