Vojska Mjanmara (Foto:AP Photo/Aung Shine Oo) -
Šef nezavisnog odbora UN za istraživanje zločina počinjenih na Mjanmaru, izjavio je da preliminarni dokazi prikupljeni otkako je vojska preuzela vlast 1. februara pokazuju široko rasprostranjen i sistematski napad na civile, "što je zločin protiv čovječnosti".

Nikolas Kumđijan je izjavio na konferenciji za novinare akreditovane u UN da je Nezavisni istražni mehanizam za Mjanmar, na čijem je čelu, primio više od 200.000 dojava od kada je vojska preuzela vlast i prikupio oko 1,5 miliona dokaza koji se analiziraju, "kako bi jednog dana oni koji su najodgovorniji za teški međunarodni zločini na Mjanmaru bili pozvani na odgovornost", prenosi Rojters.

On je predočio da su, po svemu sudeći, zločini nad civilima široko rasprostranjeni i sistematski i potvrdio da su istražitelji uočili obrasce nasilja - prvo odmjereni odgovor snaga bezbjednosti na demonstracije u prvih šest nedjelja nakon vojnog preuzimanja, nakon čega je uslijedio "porast nasilja i primena mnogo nasilnijih metoda za suzbijanje demonstranata".

- Ovo se dešavalo u isto vrijeme, a na različitim mjestima, što nas navodi na zaključak da je to bio dio politike (vojne hunte). Takođe, vidjeli smo da su određene grupe bile mete, posebno za hapšenja i pritvore za koje se čini da nisu bili u skladu sa zakonom. Tu naravno ubrajamo i novinare, medicinske radnike i političke protivnike - rekao je Kumđijan.