„Kad se s voljom i piljak, kamenčić na zemlju stavi, kuća će niknuti, a ako je domaćin bez volje onda je i bez sreće“, tako je glasila stara hercegovačka poslovica koja se odnosila na neimare koji su kuće vjekovima gradili širom zemaljske šare.


Gradili kuće, ali i hramove u slavu Boga podizali. U selu Mrkonjićima mještani su tako, prije par mjeseci, počeli zajedno složno i sa osmjehom da preuređuju staru zgradu osnovne škole u ovom selu sa željom da je pretvore u Parohijski dom i konak.
A onda je prije par mjeseci Vlada Republike Srbije odlučila da značajno pomogne ove radove i pomogne u izgradnji u Mrkonjićima. Novac, značajan, već je uplaćen.
„Mogu sa radošću da potvrdim da je od strane Republike Srbije uplaćeno već 400.000 evra. U narednih desetak dana biće prezentovano idejno rješenje koje je usvojeno. Nakon toga slijedi izrada projekta na osnovu kojeg će biti rapisan i tender za izvođača radova. Rok za ove aktivnosti je oktobar“, kaže gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.
Predsjednik Crkvenog odbora u ovom selu Rade Bošković kaže da je narod presretan.
„Veliko hvala dugujemo vladi Srbije pogotovo predsjedniku Aleksandru Vučiću. Ne samo njemu nego i svima iz RS koji su pomogli da dođe do realizacije ove ideje. Mrkonjići su ne samo svetilište Popova polja i Hercegovine nego i cijele Hercegovine i srpstva uopšte. U Boga vjerujem i od Svetog Vasilija molim da nam da pregnuća da završimo ove radove“, ističe Bošković.
Radio Trebinje