Maja Bodiroga je đak generacije Centra srednjh škola, četvorogodišnjeg smjera ekonomski tehničar. Ona ističe da je uživala tokom srednjoškolskog obrazovanja, prošlo je sjajno i nije bilo teško.


„Mislim da su ključ ovog mog uspjeha tri stvari:podrška roditelja, profesora i dobra organizacija. Možda je ta organizacija i najviše uticala na moj uspjeh. U mom slučaju ekonomski tehničar nije bio prva opcija kada sam upisivala srednju školu. Htjela sam da upišem turističku školu, ali te godine nije bilo turističke i ja sam upisala ovaj smjer i izgleda da mi je to bila sudbina, s obzirom da sam se ovdje pronašla. Tako da mi je definitivno sjajno ispalo što sam izabrala ovaj smjer“, kaže ova savjesna djevojka.

Dodaje da bi budućim srednjoškolcima rado preporučila ovu školu.

„Najviše zbog profesora. Ne mogu da izdvojim nikoga posebno, svi profesori se maksimalno daju za svakog učenika i smatram da je njihova podrška bila od izuzetnog značaja i nekako mi je bila najveća motivacija za učenje. Koga zanima ekonomija, mislim da će mu profesori veoma pomoći za njihovu dalju budućnost da se odluče da upišu neki srodan fakultet“, navodi ona.

Osim znanja, stekla je i dragocjeno prijateljstvo koje će čuvati i njegovati i u budućnosti.

„Ta nekolicina mojih prijatelja su uvijek bili tu za mene i davali su mi motivaciju da nastavim dalje i da budem  bolja osoba i bolji učenik. Po njima ću najviše pamtiti srednju školu i po profesorima i naravno po svojim uspjesima. Ja vjerujem da ćemo i dalje biti odlični prijatelji. Ko je ove četiri godine bio super, ja vjerujem da će tako i ostati bez obzira gdje god da budemo“, kaže Maja.

Ona će ostati vjerna svom gradu, planira da upiše novi smjer na Fakulktetu za proizvodnju i menadžment.

„To je IT smjer koji će biti organizovan u saradnji sa novosadskim Fakultetom tehničkih nauka, a biće baziran na elektroenergetske sisteme. To je kod nas  baš utemeljeno, veoma je pristupačno, nudi mnoge mogućnosti i smatram da ću se tu snaći. Već sam sve provjerila, dopada mi se svaki predmet, kompletan pristup. Ostajem vjerna svome gradu. Svi negdje idu, u Banjaluku, Novi Sad, Beograd,Crnu Goru, nekada je i meni bila opcija recimo Podgorica. Ja sam, ipak, odlučila da ostanem ovdje jer imam mnoge prednosti. Biću kod svoje kuće. Iako postoji predrasuda da ću ostati uskraćena za to osamostaljivanje, mislim da ću itekako biti samostalna iako budem tu, trudiću se da i na fakultetu budem kao što sam bila u srednjoj školi, da postignem cilj što se tiče ocjena i da uspostavim nova prijateljstva“, jasna je ova djevojka.

Milana Radić je đak generacije Ugostiteljske škole, trogodišnji smjer kuvar. Presrećna je što je ponijela ovu titulu.

„Meni je iznenađene i čast što sam najbolji učenik ovako dobre generacije. Od početka srednje škole sam se maksimalno trudila, veći dio vremena sam posvetila učenju i obrazovanju, imala sam malo slobodnog vremena. Odlučila sam se da izaberem ovo zanimanje naravno jer volim kuvanje ali prvenstveno što mogu da dobijem posao odmah nakon završetka škole“, kaže Milana, koja je inače iz Ljubinja.

Posebno se radovala časovima praktične nastave gdje su spremali brojne delicije.

„Mnogo toga sam naučila na tim časovima, koji su mi bili omiljeni. Pripremali smo brojne delicije i keteringe. Bili smo ponosni na svaki proizvod iz naše kuhinje. Najviše volim da spremam slatka jela. Moja ljubav prema kulinarstvu je trajna i trudiću se da u narednom periodu bude još intenzivnija“, kaže Milana.

Planira da nastavi školovanje u Beogradu.

„Upisaću gastronomsku akademiju u Beogradu. Voljela bih da imam svoj restoran i da bude prepoznat po kvalitetnoj usluzi i vrhunskoj hrani“, kaže Milana Radić.

Ove dvije djevojke kao i ostati maturanti Centra srednjih škola, sutra će proslaviti matursko veče. Polaganje cvijeća na Spomenik oslobodiocima Trebinja je u 19 časova i 30 minuta, a potom slijedi tradicionalni defile maturanata do Hotela „Leotar“, gdje će biti organizovana nezaboravna zabava za maturante.