Republički hidrometeorološki zavod izdao je za danas upozorenje na jak vjetar širom Republike Srpske i obilne padavine u Hercegovini.

Na sjeveroistoku, odnosno u Semberiji i Posavini, očekuju se udari vjetra od 40 kilometara na čas, a na jugu i zapadu do 80 kilometara na čas.

Jak do olujni vjetar duvaće tokom noći sa subote na nedjelju, kao i sutra ujutru.

Vjetar će tokom jutra oslabiti na sjeveru, a do sredine dana i u ostalim predjelima. Očekuju se udari od 30 kilometara na čas na sjeveru, a do 80 kilometara na čas na jugu i jugoistoku, navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U Hercegovni se od danas popodne i sutra očekuje jača kiša uz obilnije padavine. Očekuje se od 80 do 120 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno i više od 140 litara.

"Zbog obilnih padavina u kratkom periodu moguća je pojava i porast bujičnih vodotokova i problemi sa oborinskim vodama", napominju iz Zavoda.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti toplo, vjetrovito i oblačno vrijeme, sa temperaturom vazduha do 21 stepen Celzijusov.

Na jugu i jugozapadu biće oblačno sa povremenom kišom u prvom dijelu dana, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Popodne i uveče padavine će se postepeno širiti ka centralnim predjelima i istoku, a uveče će slaba kiša padati i ponegdje na sjeveru i sjeverozapadu.

Uveče i tokom noći na jugu će biti i pljuskova sa grmljavinom i obilnih padavina.

Maksimalna temperatura vazduha biće od 12 na jugozapadu do 21 na sjeveru, u višim predjelima od sedam stepeni Celzijusovih.

Duvaće umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, na jugu i zapadu uz olujne udare.

Temperatura vazduha izmjerena u 7 časova: Han Pijesak i Čemerno pet, Gacko, Sokolac i Klanovik sedam, Foča i Višegrad osam, Novi Grad 10, Bileća, Rudo, Ribnik, Sarajevo i Zenica 11, Mrkonjić Grad, Šipovo i Tuzla 12, Prijedor, Trebinje, Srbac, Srebrenica i Mostar 13, Bijeljina, Zvornik i Doboj 14, Banjaluka i Bihać 15, te Neum 16 stepeni Celzijusovih.