F47483FC-0E5F-47F1-B152-EEB6EAD47C9F.jpeg
Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske upozorili su na olujni vjetar te obilne padavine u Hercegovini.

Od danas do subote, 24. februara, duvaće olujni vjetar, dok će tokom vikenda u Hercegovini biti i obilnih padavina usljed kojih su mogući porast bujičnih vodotokova i problemi sa oticanjem vode u urbanim zonama.

Kako je saopšteno iz RHMZ, danas su udari vjetra od 70 kilometara na čas mogući u višim pred‌jelima na zapadu, na istoku i jugu do 60 kilometara na čas, a od 30 do 40 kilometara na čas u Semberiji i Posavini.

Sutra će biti vjetrovito uz jak i olujni vjetar koji će ponegd‌je u Krajini biti i 80 kilometara na čas, a udari od 40 kilometara na čas očekuju se na sjeveroistoku, odnosno u Semberiji i Posavini, dok će na jugu i zapadu biti do 70 kilometara na čas.

Tokom noći i ujutru u subotu, 24. februara, očekuje se jak do olujni vjetar, koji će početi da slabi na sjeveru, a do sredine dana i u ostalim pred‌jelima, a tog dana očekuju se udari do 80 kilometara na čas na jugu i zapadu Republike Srpske, a od 30 kilometara na čas na sjeveru Srpske.

Sutra uveče padavine će jačati u Hercegovini, gd‌je će u subotu i ned‌jelju, 24. i 25. februara, biti i obilne - očekuje se od 80 do 120 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno i do 150.

"U ostalim pred‌jelima se očekuje znatno manja količina padavina", napomenuli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema preporukama Svjetske meteorološke organizacije, treba biti spreman na smetnje, te na strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar, a mogući su i prekidi u snabdijevanju električnom energijom.