Odjeljenje za informacionu bezbjednost Republike Srpske obavještava sve javne ustanove, organe uprave, fizička i pravna lica u Republici Srpskoj da je uočeno globalno i do sada po obimu najveće širenje štetnog programa pod nazivom "Vona kraj" /WannaCry" i sličnih varijanti. OIB ujedno vrši funkciju Kompjuterskog tima za vanredne situacije Republike Srpske.


"Ova varijanta štetnog programa koristi `pukotine` u neažuriranim operativnim sistemima `vindouz`. Ugrožene su sve verzije od `vindouz iks pe` do najnovijeg `vindouz 10`, te i njihove verzije za servere", saopšteno je iz OIB-a.
U saopštenju se navodi da se preporučuje ažuriranje operativnog sistema "vindouza", odnosno preuzimanje programa koji je na svoju stranicu postavio "Majkrosoft" 14. marta ove godine.
Preporučuje se i prelazak na novije operativne sisteme i prestanak korištenja verzija "vindouza" bez bezbjednosne podrške poput "vindouz iks pe".
Do sada nisu prijavljeni slični problemi na internetu u Republici Srpskoj ali ukoliko budu uočeni, preporučuju se sljedeći koraci - trenutno isključiti sporni računar sa lokalne mreže, kao i obavijestiti CERT Republike Srpske na adresu elektronske pošte [email protected] ili putem stranice https://oib.aidrs.org
Stručnjaci preporučuju da se ne plaća otkupnina koju hakeri traže od oko 300 dolara u virtuelnoj valuti "bitkoin", jer nema garancije da će ugroženi podaci biti vraćeni.
U sklopu preventivnih mjera, skreće se pažnja korisnicima interneta da izbjegavaju anonimne poruke elektronske pošte sa prilogom i da te poruke ne otvaraju te da ih odmah obrišu.
OIB – CERT Republike Srpske vrši aktivan nadzor nad širenjem ove infekcije i o eventualnim pojavama ovog štetnog programa u kibernetičkom prostoru Republike Srpske, sa preporukama u vezi sa sanacijom štete, obavijestiće javnost.
Izvor: SRNA