Uragan - Foto: Screenshot/YouTube
Uragan Ida pogodio je danas Kubu, a prijeti da razornom snagom tokom vikenda pogodi i saveznu američku državu Luizijanu zbog čega je naređena evakuacija u glavnom gradu Nju Orleansu i širom priobalnog područja.

Ida je danas naglo ojačala i prešla iz nivoa tropske oluje u uragan, noseći sa sobom vjertove brzine 128 kilometara po času dok je prelazila preko zapadne Kube ka Meksičkom zalivu.

Američki Nacionalni centar za uragane predviđa da će Ida ojačati u izuzetno opasan uragan četvrte kategorije sa vjetrovima jačine 225 kilometara na čas, prije nego što u subotu pogodi obalu juga SAD, prenosi AP.

Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel naredila je da se evakuišu svi koji žive van sistema nasipa koji štite grad od poplava.

Ona nije precizirala koliko ljudi živi u tim dijelovima, ali je upozorila građane koji imaju zdravstvene probleme i druge specijalne potrebe da brzo napuste ugroženo područje.

Latoja Kantrel je rekla da je oluja za kratko vrijeme mnogo ojačala i da nije moguće narediti obaveznu evakuaciju za cijeli grad jer nema vremena.

Gradski zvaničnici upozorili su građane da budu pripremljeni na duže prekide struje i zatražili od starijeg stanovništva da razmotre evakuaciju.

Gradonačelnica Baton Ruža Šeron Veston Brum proglasila je vanrednu situaciju i rekla da je grad rasporedio vreće s pijeskom na osam strateških lokacija pripremajući se za dolazak oluje, dodaje Glas Amerike.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards proglasio je vanredno stanje u četvrtak, a u petak rekao da je od predsjednika SAD Džozefa Bajdena zatražio federalno proglašenje hitne situacije i pre nego što Ida stigne do američkog tla.

- Postoji sve veći rizik od olujnih udara opasnih po život, oštećujućih uraganskih vjetrova i obilnih padavina u nedjelju i ponedjeljak, posebno duž obale Luizijane - upozoravaju iz centra za uragane.

Očekuje se da će oluja pogoditi Luizijanu na isti dan kao i uragan Katrina prije 16 godina, kada je opustošen veliki dio obale.