U Trebinju se od početka turističke sezone aktivno radi na uređenju i čišćenju grada, kako užeg gradskog jezgra, tako i prigradskih naselja.


Akcije sprovodi Komunalno preduzeće u saradnji sa nadležnim gradskim odjeljenjima, a u planu je kupovina nove opreme i kontejnera. Novina je i saradnja sa domaćim proizvođačima cvijeća, od kojih će se otkupljivati sadnice za uređenje zelenih površina.
Dragana Prtilo proizvodnjom cvijeća se bavi godinama. Zahvaljujući dogovru Komunalnog preduzeća i registrovanih proizvođača imaće zagarntovan otkup za sav sadni materijal koji proizvede.
– Nije proizvodnja problem, već prodaja. Kod nas u kući niko nema primanja, ovo nam je značajno jer faktički kao da dobijamo platu – kaže Prtilo.
U upravi Komunalnog preduzeća ističu da će sve sadnice za jesenje uređenje, u vrijednosti oko 15.000 KM, otkupiti od domaćih proizvođača.
– Do sada je cvijeća nabavljano iz zapadne Hercegovine, a sad želimo podržati domaće proizvođače. Otkupićemo i od Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ njihovu proizvodnju, kako bismo podržali djecu sa poteškoćama u razvoju – kaže Nedeljko Lambeta, direktor Komunalnog preduzeća.
Planirana je nabavka nove opreme za čišćenje grada. Iz Komunalnog najavljuju i postavljanje novih, podzemnih kontejnera. Glavni akcenat u narednom periodu biće na uređenju zelenih površina.
– Prioritet je uže gardske jezgro, kontejneri u Starom gradu koje moramo da izmijenimo, nove mašoine za čišćenje, nabavka podzemnih kontejnera… Moramo povesti računa o 100.000 kvadrata zelenih površina, neke su održavane, neke nisu. Akcenat će biti njihovo uređenje – dodaje Lambeta.
Građani su zadovljni čistoćom i uređenošću Trebinja.
U prethodnom periodu imali su zamjerke na pranje ulica, pa je nova uprava Komunalnog pokušala riještiti problem. Prema novom rasporedu ulice se peru jednom ili dva puta sedmično, po potrebi i češće.



RTRS