Za 50 godina bit ćemo ko Evropa

BANJALUKA – U BiH i Republici Srpskoj ove godine se može očekivati ekonomski rast od oko tri odsto, a uredno izmirenje dospjelih obaveza i stabilna fiskalna pozicija doprinijeli su povećanju kreditnog rejtinga zemlje, rekao je Srni ekonomista Dragan Gligorić.

Gligorić je istakao da je i brz oporavak od posljedica pandemije virusa korona doprinio povećanju kreditnog rejtinga.

On je naglasio da su bankarski sistem i KM kao moneta stabilni, te da postoji razlog za optimizam.

Gligorić je napomenuo da BiH još nije dobila status investicione zemlje, ali da su evidentna poboljšanja.

On je naveo da su stručnjaci Agencije “Standard end purs” dali zemlji ocjenu “B plus” sa stabilnim izgledima, a za dalji napredak veoma je bitno da dođe do smanjenja političkih tenzija.

Postepeno težimo ka grupi zemalja čiji kreditni rejting postaje investicioni. To je i poruka za investitore da napredujemo na polju ekonomije, te nam se poboljšava kreditna sposobnost, odnosno sposobnost pravovremenog i potpunog izmirenja obaveza u budućnosti“, rekao je Gligorić.

On je pojasnio da informacije o kreditnom rejtingu zemlje koriste investitori kada donose odluku o tome da li će investirati u određenu zemlju ili ne.

“Samim tim poboljšanje kreditnog rejtinga trebalo bi da dovede do većeg priliva kapitala u odnosu na prethodni period, a time i rast investicija u budućnosti”, rekao je Gligorić.