20210210_123501.jpg (157 KB)

U Gradskoj upravi Trebinja danas su uručene Svetosavske nagrade za sedam zaslužnih radnika iz oblasti obrazovanja i vaspitanja iz našeg grada, a na osnovu nedavne, jednoglasne odluke Skupštine grada.

Priznanje, koje nosi ime prvog srpskog prosvetitelja dodijeljeno je Radu Miladinoviću, nastavniku hemije i opštetehničkog obrazovanja i pomoćniku direktora u Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški“, Đuru Vujoviću, profesoru fizičke kulture u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“, Sanji Kisin, nastavnici predškolskog vaspitanja i obrazovanja u vrtiću „Naša radost“, Branki Benderać, nekadašnjem profesoru ekonomske grupe predmeta i pomoćniku direktora u „Centru srednjih škola“, te posthumno: Draganu Zelenoviću, nastavniku fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, Miloradu Pejoviću, profesoru mehanike i mehaničke tehnologije u „Tehničkoj školi“ i Dragani Vujičić, profesoru francuskog jezika u Gimnaziji „Jovan Dučić“.

Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja je kazao da je ovo treća godina kako se dodjeljuje Svetosavska nagrada.

“Svi dobitnici nagrada su prošli kroz istu proceduru. Prvo je objavljen poziv pa je komisija razmatrala pristigle kandidature i konačnu riječ je donijela Skupšttina Grada Trebinja, koja je svaku od ovih kandidatura jednoglasno podržala. U temelju svakog društvenog razvoja nalazi se zdrav obrazovni sistem. Upravo to je razlog što smo odlučili, makar na ovaj način, da podržimo ove ljude koji na neposredan način pomažu razvoju naše društvene zajednice.”, kazao je Banjak.

Prema riječima profesorice Branke Benderać, ovo priznanje je velika čast.

“Znam da sam radila odgovorno, pravedno i stručno ali mi je drago da su ljudi priznali moj rad. A i mojih kolega jer su svi zaslužni za ovu nagradu. Moja osjećanja su podjeljenja. U ovom trenutku imam osjećanje i tuge iradosti. Tužna sam zbog naših kolega koji nisu među nama, a lično sam ih poznavala i osim što su bili uspješni, znam da su bili dobri ljudi, a što se tiče radosti – pa ko se ne bi radovao kada mu neko dodijeli nagradu za njegov rad”, objasnila je profesorica Benderać.

Svetosavsku nagradu Grad Trebinje dodjeljuje za doprinos kvalitetnom obrazovanju, vaspitanju i unapređivanju obrazovno-vaspitne prakse i razvoju naučnih dostignuća u oblasti obrazovanja u Gradu Trebinju.