Usaid 2.jpg (775 KB)

U Gradskoj upravi danas su potpisani ugovori sa naših pet mladih sugrađana, koji su dobili po 12.500 KM za započinjanje samostalnog biznisa, a koje će, sa po 50 odsto, biti finansirani iz gradskog budžeta i USAID/INSPIRE Programa podrške za razvoj preduzetništva marginalizovanih grupa.

„Riječ je o samostalnim preduzetnicima, koji prvi put započinju sopstveni biznis, a radi se o širom opsegu djelatnosti – turističkim i uslugama čišćenja, fizikalnoj terapiji, opremanju domaćinstava i slično. Ovo je jedan u niz projekata koji je realizovao Grad Trebinje, u saradnji sa USAID. Zahvalni smo na podršci i nadamo se da ćemo i u budućnosti sarađivati“, rekao je Bojan Vučurević, načelnik gradskog Odjeljenja za turizma, privredu i preduzetništvo.

On je pojasnio da je isključivi uslov za dodjelu sredstava za samozapošljavanje bio da korisnici i njihova najbliža rodbina nisu imali slične biznise u protekla 24 mjeseca.

Dunja Jaliman, zamjenik direktora Programa podrške i zaštite ljudskih prava USAID/INSPIRE ističe da će korisnici, osim finansijskih sredstava, dobiti mentorsku i stručnu podršku u narednih godinu dana.

„Program podrške inicijalno završava u avgustu naredne godine, a korisnici su obavezni da registruju biznis i zaposle se. Ova inicijativa je dio USAID programa zaštite ljudskih prava, koji je Vlada SAD pokrenula u avgustu 2020. godine, s ciljem unapređenja ljudskih prava u BiH – da se pruži prilika marginalizovanim grupama, sa naglaskom na njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje“, pojasnila je Jaliman.

Ona je dodala da je neophodno stvaranje sistemskih rješenja za zapošljavanje marginalizovanih grupa, kako bi se obezbijedila održiva rješenja i mehanizmi za dostojanstven i kvalitetan život.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sa samozapošljavanje danas je potpisala i Danka Terzić Brkić, koja se opredijelila za pokretanje biznisa sa sito štampom.

„Bavim se kreativnim radom, nakon akademije, bavila sam se videom i dizajnom, riješila sam da se oprobam i u sito štampi za tekstil i druge materijale, ova sredstva su mi dobrodošla da budem samostalna i da razvijam posao“, kaže Terzić Brkić.

Jedan od potpisnika ugovora je i Mili Asanović, koji se opredijelio za usluge opremanja u domaćinstvu.

„Zahvalan sam Gradu Trebinju i gradonačelniku Mirku Ćuriću, načelniku resornog odjeljenja Bojanu Vučureviću i USAID na podršci. Baviću se opremanjem stanova i kuća, mislim da je velika potražnja za tim. Ova sredstva obezbijediće mi osnovne stvari za početak biznisa, koji inače, zahtijeva znatno veća ulaganja, jer, recimo, za izradu namještaja, potrebno je i do 300.000 KM, ali, ako posao bude uspješan i razvijao se, nadam se da ću i to ostvariti“, naveo je Asanović.

U saradnji sa 10 lokalnih zajednica u BiH, USAID/INSPIRE je prošle godine podržao pokretanje i razvoj 66 biznisa, koje vode marginalizovane grupe.