Vojin Mitrović i Mirko Ćurić - Foto: SRNA
Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da je lokacija budućeg aerodroma u Trebinju uticala na pomjeranje trasa jadransko-jonske magistrale, te da će, osim definisanih pet, u narednih mjesec dana biti poznata i šesta trasa koja će ići sjeverno od grada.

U budućnosti bi trebalo da budu realizovana tri infrastrukturna projekta značajna za razvoj Trebinja. Jedno je putna infrastruktura, zatim željeznička infrastruktura i ono što je za grad Trebinje u ovom trenutku najbitnije gradnja aerodroma - istakao je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH.

Mitrović je o ovim temama razgovarao sa gradonačelnikom Trebinja, Mirkom Ćurićem.

Datumi realizacije pomenutih projekata nisu precizirani kao ni trasa jadransko jonske magistrale u ovom dijelu Srpske, o kojoj se najviše polemisalo.

- U međuvremenu je došlo do određenog pomjeranja i to treba shvatiti vrlo ozbiljno. Jer lokacija samog aerodroma je uticala na pomjeranje ovih trasa Mi trenutno imamo definisano pet trasa i u narednih mjesec dana dobićemo i šestu trasu koja bi u prncipu bila najpovoljnija posmatrajući grad Trebinje i okolinu s obzirom i na Popovo polje i zemljište koje je obradivo tako da se na taj način izbjegne plodno zemljište ,a da se praktično uradi jedna ruta koja bi bila zadovoljavajuća kako za Republiku Srpsku, tako i za FBiH i za Crnu Goru.

On je istakao da je kad je riječ o jadransko-jonskoj magistrali interes da se spoji pravac od Italije, preko Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore pa do Grčke.

- Znamo da je spojna tačka Nudo u Crnoj Gori tako da to su sve neke vodilje koje nam daju mogućnosti da mi kao lokalna zajednica se izjasnimo kuda bi najbolje bilo da ide. Čekamo projektnu dokumentaciju i upravo nadamo se, što je najbitnije da će biti uvaženo da će se moći realizovati i projekat auto-puta i projekat aerodroma - rekao je Ćurić.

Podsjetio je da će večeras biti sastanak na temu željezničke pruge Nikšić Čapljina.

- Smatramo da je to itekako važno za Trebinje i upravo ako bi mogli da uzmemo u obzir sve to Trebinje bi što je i logično najveću želju imalo da se sva tri veoma važna projekta realizuju i nadamo se da će upravo tako i da bude - dodao je gradonačelnik Trebinja.