NEVESINJE - Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska uputila je zahtjev opštini Nevesinje za ustupanje zemljišta kod Crkve Svetog velikomučenika Georgija na Vjenčacu za obnovu ovog srednjovjekovnog grada, potvrdio je Srni načelnik ove opštine Milenko Avdalović.

Avdalović kaže da se u dopisu navodi da bi se prvo pristupilo arheološkim istraživanjima, a nakon toga izradi projektne dokumentacije za uređenje prostora oko crkve i gradnju turističkih objekata. Predstavnici Eparhije već razgovarali sa upravom Muzeja Hercegovine u Trebinju koja vrši arheološka istraživanja u Hercegovini u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.
Kontaktirali su i investitore voljne da na ovom prostoru obnove stare i izgrade nove sadržaje primjerene sadašnjem vremenu što bi bilo od velikog značaja za kulturni, turistički i privredni razvoj Nevesinja. O zahtjevu Eparhije odbornici će se izjasniti na narednoj sjednici opštinskog parlamenta koja je zakazana za petak, 5. maja..
Na Vjenčacu iznad Nevesinja 9. avgusta 2015. godine osveštan je novoizgrađeni hram posvećen svetom Georgiju. Izgradnja crkve, čiji su zadužbinari bratstvo Šipovac, prvi je korak u izgradnji kompleksa Vjenčac grada, kao dar Nevesinju i nevesinjskom narodu. Cijeli kompleks nalazi se na nadmorskoj visini 936 do 946 metara iznad nivoa mora, a 70 metara iznad grada Nevesinja.
Prema idejnom projektu, kompleks bi uz crkvu obuhvatao tvrđavu kao grad-hotel sa manjim smještajnim kapacitetom, univerzalne dvorane za sastanke sa terasom za ljetnu scenu, otvoreni bioskop, šetališta unutar tvrđave, te druge prateće sadržaje. NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije ranije je rekao da je Nevesinje kao čudesno polje, a Vjenčac jedno od najljepših mjesta u Hercegovini.
Srna