Grad Trebinje raspisao je tender za izbor izvođača radova na prvoj fazi popločavanja Starog grada, koja obuhvata područje od oko 150 dužnih metara – od južne kapije do skretanja prema Muzeju Hercegovine.
Procijenjena vrijednost radova je 170.940 KM bez PDV-a, biće finansirani i gradskog budžeta a trebalo bi da počnu početkom decembra.
Autor idejnog rješenja je naš sugrađanin arhitekta Ninoslav Ilić, postdiplomac bečkog univerziteta.
Njegova arhitektonska osmišljavanja zapuštenih prostora Starog grada još ranije su skrenula pažnju gradskih urbanista – pa je od formiranja uključen u tim čije će zaduženje narednih godina biti rekonstruktivni zahvati u najstarijem gradskom jezgru Trebinja.


Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo za Radio Trebinje pojašnjava da je za prvu fazu popločavanja odabrana dionica koja je svojevrsna komunikacijska osovinaStarog grada, odakle bi ovi radovi, u narednim fazama, išli prema istoku i zapadu, dinamikom koja je utvrđena u idejnom projektu.
„U dogovoru sa Ninoslavom, zaključili smo da Stari grad mora da odražava identitet i posebnost Trebinja i Hercegovine, bez ugledanja na druge gradove i sredine. Radiće se kamenom koji dolazi iz lokalnih majdana – kamenim pločama krzanih, štokovanih ivica, debljine 5 centimetara“, ističe Rikalo.


Već prva faza popločavanja trebalo bi da pokaže kakav će izgled dobiti trebinjski kastel u narednim godinama. Postavljanje kamenih ploča samo je finalni dio radova sveobuhvatne rekonstrukcije – koja će uključiti i preduzeća zadužena za komunalnu i drugu javnu infrastrukturu.
„Postigli smo dogovor i potpisali memorandume o saradnji da zajedničkim snagama ne samo uljepšamo Stari grad – nego ga učinimo i funkcionalnijim. Vodovod Trebinje će kao pilot projekat na tom dijelu prvi put postaviti i vodomjere na daljinsko čitanje. Eletro-Hercegovina se obavezala da cjelokupnu nadzemnu infrastrukturu postavi u podzemne kanale, što će biti izvedeno u pripremnim radovima za popločavanje“, ističe Rikalo za Radio Trebinje.

On podsjeća da je srednjiročnim planom investicija Grada Trebinja definisano da se popločavanje ulica Starog grada izvodi fazno, a da će finale ovih građevinskih zahvata biti uređenje Trga Travunije.
Rikalo ističe da će centrali trg Starog grada biti predmet posebnog arhitektonskog osmišljavanja – kako bi dobio reprezentativan izgled i sigurnu poziciju među prepoznatljivim gradskim simbolima.
Radio Trebinje/Foto-Ninoslav Ilić