Naime, odluka slijedi nakon apela Granične policije Bosne i Hercegovine prema bh. vlastima da zatvore Međunarodni aerodrom u Sarajevu jer je jedan od rijetkih aerodroma u regiji koji je ostao da funkcioniše, mada u izuzetno smanjenom kapacitetu.

O tome je danas bilo govora na nivou Federalnog kriznog štaba, što je potvrdio direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.
"Danas je bilo određenih aviona. Naš je aerodrom jedini otvoren pa postajemo tranzit za Srbiju i Crnu Goru. Nemaju otvorenih aerodroma pa onda slijeću kod nas. Vrlo brzo će se predložiti Ministarstvu sigurnosti da se aerodrom zatvori za putnički saobraćaj", rekao je Solak.

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić kazao je da bi bilo neophodno da se Koordinacinom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje uputi zahtjev sa Vlade FBiH, kao što je to već učinila Granična policija BiH. Savjet ministara BiH, po proceduri, može potom u roku odmah, na Prijedlog Koordinacionog tijela BiH, donijeti takvu mjeru.

"Lično mislim da to treba uraditi što prije, jer se sada dešavaju zloupotrebe od osoba i aviokompanija iz pojedinih zemalja, a aerodrom ostaviti slobodnim samo za tensport roba. Ukoliko dobijemo zahtjev, učinit ću sve da se on nađe na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara", zaključio je Radončić za portal Klix.ba.

On je podsjetio da će na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara zabraniti ulazak svim stranim državljanima u BiH sa izuzetkom vrlo rijetkih kategorija, kao što su EUFOR i NATO čime će se riješiti i problem aerodroma.