Helikopterski servis Republike Srpske danas je uspješno obavio 62. vazdušni medicinski transport u ovoj godini, prevezavši četvorogodišnjeg dječaka A.Š. iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Institut za majku i dete u Beogradu.
Helikopterski servis - Foto: RTRS
Helikopterski servisFoto: RTRS

- Ovaj hitni transport izveden je zbog ozbiljnog zdravstvenog stanja pacijenta, koje je zahtijevalo specijalizovanu medicinsku pomoć odgovarajuće zdravstvene ustanove u najkraćem roku - saopšteno je iz Helikopterskog servisa Srpske.

U saopštenju se naglašava da je svaki minut bio od ključne važnosti kako bi se djetetu obezbijedio pravovremeni medicinski tretman.

Zdravstveni tim, dodaje se u saopštenju, bio je u stalnoj komunikaciji sa ljekarima iz Instituta za majku i dete, a posada helikoptera bila je maksimalno usmjerena na što bezbjedniji i brži transport.

- Zahvaljujući brzoj reakciji i koordinaciji tima za vazdušni medicinski transport, uspjeli smo prevesti pacijenta u roku koji je bio neophodan da se izbjegnu komplikacije - istakao je za Srnu direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

Kusturić je naglasio da je ovo 62. vazdušni medicinski transport ove godine, a svaki od njih je potvrda njihove posvećenosti pružanju hitne pomoći građanima u kritičnim situacijama.

- Transport je realizovan u skladu sa svim medicinskim protokolima, a ljekar je pratio pacijenta tokom cijelog ljeta, nadgledajući njegovo zdravstveno stanje - rekao je Kusturić.

Helikopterski servis Republike Srpske nastavlja pružati podršku zdravstvenom sistemu, omogućivši brz transport pacijenata u životno ugroženim situacijama prema zdravstvenim ustanovama koje su često udaljene i teško dostupne kopnenim putem.

Ovakvi hitni medicinski letovi dokaz su koliko su važne brza reakcija i efikasna organizacija, kako bi se sačuvali ljudski životi.