Redovan godišnji remont sistema „Hidroelektrana na Trebišnjici“ završen je 13. oktobra, kako je planom remonta i bilo predviđeno. Remontne radove na agregatima i postrojenjima planirane planom redovnog godišnjeg remonta većinom su obavili zaposleni u sistemu HET-a.

„Kad je riječ o Hidroelektrani „Trebinje 1″ od većih radova, između ostalog, zamijenjen je upravljački dio sistema pobude generatora broj 3, urađena je antikorozivna zaštita dijelova cjevovoda leptirice i difuzora agregata 1 i 2 te obavljen pregled i sanacija radnih kola na sva tri agregata“, istakao je Nikola Tubić, rukovodilac HE „Trebinje 1“.

Tubić je dodao i da se remont može ocijeniti vrlo uspješnim, kako zbog obima i kvaliteta obavljenih radova, značaja obavljenih radova i ispitivanja na generatorima i opremi, tako i zbog činjenice da su otklonjene određene nepravilnosti i smetnje u pogonu koje su primijećene u prethodnom periodu, a što će sve zajedno rezultirati još boljim rezultatima.

Podsjećamo, ovogodišnji remont počeo je 2. septembra, a radovi su u potpunosti izvedeni u skladu sa planom godišnjeg remonta za 2024. godinu