Ustavni sud: "Za dom spremni" ustaški pozdrav i nije u skladu s Ustavom

Ustavni sud Hrvatske danas je saopštio da je pozdrav "Za dom spremni" ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s hrvatskim Ustavom.

U povodu medijskih upita o nedavnoj odluci Visokog prekršajnog suda, koji je zaključio da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme Bojna Čavoglave Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj, Ustavni sud je saopštio da ne komentariše odluke i rješenja sudova van postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

"Na osnovu Ustava Republike Hrvatske sudska vlast je samostalna i nezavisna, a sudovi sude na osnovu Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na osnovu činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku", stoji u saopštenju.

Dodaju i da Ustavni sud garantuje poštivanje i primjenu Ustava i svoje djelovanje zasniva na odredbama Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

"Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvještajima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima. U odnosu na pozdrav "Za dom spremni", Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske", stoji u saopštenju.