Skupština grada Trebinja danas je na 7. redovnoj sjednici usvojila nacrt rebalansa budžeta grada – u iznosu od 28 miliona 751 hiljadu KM.


Budžetska sredstva u rebalansu projektovana su na do sada najveći iznos – za 26,3% veći od plana, zbog uračunatog dugoročnog kreditnog zaduženja od 6,3 miliona KM.
U finansijsku strukturu gradske kase prvobitno je planiran i grant Fonda solidarnosti u iznosu od 2,6 miliona KM, ali će ova sredstva na preporuku resornog ministarstva biti računovodstveno knjižena izvan budžeta.
Ovaj grant, odlukom upravnog odbora Fonda solidarnosti, stavljen je na raspolaganje Gradskoj upravi u svrhu rješavanja infrastrukturnih problema ruralnog područja, socijalnih davanja i programe samozapošljavanja nezaposlenih iz boračkih i socijalno ugroženih kategorija stanovništva.
Prema usvojenom nacrtu rebalansa, za kapitalne investicije izdvojeno je 6,6 miliona KM ili dvostruko više od plana budžeta, a sa uračunatim grantom Fonda solidarnosti – kapitalna ulaganja u 2017. godini iznosiće čak 7,5 miliona KM.
Uz kreditno zaduženje i sredstva Agrarnog fonda, povećanje kapitalnih izdataka, kako je rečeno – ostvareno je i značajnim uštedama na stavkama tekuće potrošnje.
Pred odbornicima je u nastavku zasjedanja niz odluka iz oblasti komunalne i kadrovske problematike, te urbanističkog planiranja.
Radio Trebinje