Predstavnički dom Parlamentarne skupštine rano jutros usvojio je po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 0,15 feniga povećavaju akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine.


Za usvajanje zakona glasala su 22 poslanika, dok je protiv bilo 20, a uzdržanih nije bilo.
Za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH glasali su poslanici SDA, SNSD-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.
Protiv zakona bili su članovi klubova poslanika DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar te poslanici BPS-a Zaim Backović i A-SDA Jasmin Emrić.
Ključna izmjena u odnosu na ranije prijedloge odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, već se za 0,15 KM povećavaju putarine, pri čemu će prikupljena sredstva isključivo biti korištena za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.
Usvajanje seta zakona o akcizama jedan je od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom te deblokiranje skoro milion evra kredita Evropske banke za obnovu i razvoj namijenjenih BiH.
Nakon glasanja sjednica je jutros iza četiri časa prekinuta, a nastavak je zakazan za 10 časova. Na dnevnom redu je zahtjev Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je sačinio Hrvatski narodni sabor. Dom naroda usvojio je ovaj zakonski akt početkom maja, na prijedlog hrvatskih delegata.
Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.