odbornicki dodatak.jpg

Skupština grada Trebinja usvojila je danas odluku o ukidanju odborničkog dodatka u naredne četiri godine, osim za demobilisane borce prve, druge i treće kategorije koji su nezaposleni - a u cilju pomoći zdravstvenim radnicima u borbi protiv širenja virusa korona, za zapošljavanje boračkih kategorija i pomoć djeci bez jednog ili oba roditelja.

Devetnaest odbornika skupštinske većine uložili su amandman kojom pravo na odbornički dodatak imaju demobilisani borci prve, druge i treće kategorije koji su nezaposleni, a koji će za obavljanje odborničke dužnosti dobiti 50 odsto prosječne neto plate isplaćene u gradskoj upravi za prethodnu godinu, ne uključujući plate funkcionera.

Amandman SDS-a nije dobio dovoljan broj glasova.

Sredstva će u narednom četvorogodišnjem periodu biti raspoređena na sljedeći način: 130.000 KM za subvencije za zapošljavanje boračkih kategorija, 50.000 KM za podršku zdravstvenim radnicima koji aktivno učestvuju u borbi protiv pandemije virusa korona i 45.000 KM za pomoć djeci bez jednog ili oba roditelja.

Direktor trebinjske Bolnice Nedeljko Lambeta izrazio je zahvalnost jer su odbornici prepoznali višemjesečni trud i rad zdravstvenih radnika u borbi protiv virusa korona.

Odluka je donesena u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Poslovnikom o radu Skupštine Grada Trebinja, u čijim aktima stoji da odbornički dodatak nije obavezno davanje, kao i da posebnom odlukom Skupština grada utvrđuje visinu naknade i slučajeve u kojima odborniku ne pripada pravo na odborničku naknadu.

Usvajanju ove odluke prethodila je žustra rasprava među odbornicima vladajuće većine i opozicije.

Odbornici vladajuće većine su naveli da će sredstva koja su namijenjena za odborničke dodatke biti preusmjerena za pomoć javnim zdravstvenim ustanovama, koji podnose najveći teret u sprečavanju širenja virusa korona, zapošljavanje boračkih kategorija i pomoć djeci bez jednog ili oba roditelja, dok su opozicioni odbornici istakli da odbornički dodaci, u visini od po 400 KM, neće spasiti zdravstvo, niti ugrožene boračke i druge socijalno osjetljive kategorije društva.