IMG_8535_resized_20230426_102259837.JPG (271 KB)

Skupština grada danas je, većinom glasova, donijela odluku o prihvatanju zaduženja Grada Trebinja kod Evropske investicione banke po „Projektu rekonstrukcije i dogradnje sistema vodosnabdijevanja Grada Trebinja“, a u okviru projekta „Vodovod i kanalizacija RS 2“, u iznosu od 4.048.570 KM, sa rokom otplate na 25 godina.

Kreditna sredstva za ovaj projekat predviđena su Srednjoročnim planom kapitalnih investicija 2021-2025 i Planom implementacije Strategije razvoja Grada Trebinja 2018-2027. godine.

„Otplata duga po osnovu kredita, do konačne otplate, provešće se iz redovnih prihoda Grada. Ukupan anuitet po postojećem i predloženom kreditnom zaduženju u 2023. godini iznosi 2.362.861,88 KM i predstavlja 8,21 odsto redovnih prihoda ostvarenih u ovoj godini, što je znatno niže od zakonski dozvoljenih 18 odsto“, navela je Maja Sorajić Vučurević, načelnik Odjeljenja za finansije.

Projekat podrazumijeva izgradnju sistema vodosnabdijevanja na lijevoj obali rijeke Trebišnjice i poboljšanje snabdijevanja vodom u zapadnom dijelu gradskog područja.

„Glavni cilj prve komponente projekta je obezbjeđenje nesmetanog vodosnabdijevanja za 100 domaćinstava i njihovo povezivanje na novu vodovodnu mrežu, koju će održavati JP 'Vodovod'. Druga predložena komponenta je izgradnja novog rezervoara Mostaći u Dražin Dolu od 500 metara kubnih i rekonstrukcija distributivnog cjevovoda Duži-Hum. Predložena investicija bi omogućila bolje snabdijevanje vodom za 950 građana u području Trebinjske Šume“, precizirala je Sorajić Vučurević.

„Dok su se ranije pojedini dijelovi grada snabdijevali cisternama, sada imamo vodu na slavinama. Ovo nije zaduženje Mirka Ćurića već Grada Trebinja sa ispod 9 procenata od dozvoljenih 18 odsto, u skladu sa zakonom. Takozvana 'uska grla' će na planu vodosnabdijevanja ovim biti riješena“, istakao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Spasoje Radović, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove je istakao da je ovaj projekat za opšte dobro cijelog grada.

Opozicioni odbornici su istakli da su protiv novog zaduživanja Grada, pogotovo na duži vremenski period.

Rajko Ćapin, odbornik Socijalističke partije je naveo da ova stranka podržava projekat rekonstrukcije i dogradnje sistema vodosnabdijevanja grada.

„Glavni preduslov za razvoj jeste riješen sistem vodosnabdijevanja. Podržavamo projekat, teška su vremena, kreditno zaduženje je opravdano, Trebinje neće stati, treba da se razvija u svim sferama“, istakao je Ćapin.