Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su izmjene Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, što će omogućiti sprovođenje lokalnih izbora i u Mostaru.
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu) -

Za izmjene Izbornog zakona glasalo je 13 delegata, protiv je bio jedan, dok uzdržanih delegata nije bilo.

Dom naroda usvojio je zaključke SNSD-a kojima se od Hercegovačkog-neretvanskog, Posvaskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, gdje Srbi još nisu konstitutivni, traži da do dana sprovođenja lokalnih izbora usvoje izmjene ustava radi osiguranja konstitutivnosti svih naroda na toj teritoriji.

Tokom rasprave o izmjenama Izbornog zakona predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić rekao je da je dobro za sve građane Mostara da nakon 12 godina imaju pravo da se demokratske izjasne i biraju vlasti u ovom gradu.

- Srbi se 25 godina nakon Dejtonskog sporazuma bore za konstitutivnost u pojedinim kantonima. Mi ćemo, naravno, danas podržati ovaj zakon, ali kao što je urađeno u Predstavničkom domu prelažemo identične zaključke kojim se traži da se do izbora obezbijedi ustavna konstitutivnost Srba u tri kantona u kojima to sada nije slučaj - rekao je Špirić.

On je istakao da će se velika politička borba voditi nakon izbora kada se bude raspravljalo o Statutu grada Mostara, ističući da svi narodi, prije svega srpski izbore za konstitutivnost, te učestvuju u donošenju tog akta.

- Da se nastoji izgraditi jednaka pozicija za sve konstitutivne narode i građane Mostara, te da tamo gdje Srbi nisu konstitutivni do izbora bude obezbijeđena njihova ustavna konstitutivnost - rekao je Špirić.

Prema zaključku koji je predložio Špirić, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH smatra neophodnim da skupštine Hercegovačkog-neretvanskog, Posvaskog i Zapadno-hercegovačkog kantona do dana sprovođenja lokalnih izbora usvoje izmjene ustava u pravcu osiguranja konstitutivnosti svih naroda na teritoriji tih kantona.

Delegat iz reda hrvatskog naroda Zlatko Miletić je istakao da ima ozbiljne zamjerke na sadržaju izmjena Izbornog zakona, čestitajući liderima HDZ-a i SDA Draganu Čovići i Bakiru Izetbegoviću da su došlo do dogovora koji će omogućiti da do kraja kalendarske godine budu provedeni lokalni izbori u Mostaru.

- Molim Izetbegovića i Čovića da idući put u pregovore uključe i predstavnike srpskog naroda. Grad Mostar koliko god da je bošnjački i hrvatski toliko je i srpski. Da vam ne pominjem imena poznatih Srba od pjesnika, muzičara, pisaca, sportista koji su pronijeli dobar glas o tom gradu širom svijeta - rekao je Miletić, ističući da će podržati zakon.

On je zatražio da prilikom izrade Statuta Mostara i Srbi, ali i drugi građani imaju jednak tretman, kako se sutra opet ne bi bilo nedoumica da li je taj akt u skladu sa Ustavom ili ne.

Delegat Denis Bećirović rekao je da je i protiv hitnog postupka i protiv Prijedloga zakona jer smatra da je to politički model koji se zavodi u Mostaru.

- Protiv sam političkog recepta koji je na sceni i političkog pristupa ovoj problematici. Nije u redu da dvije političke partije odlučuju o ovom problemu i mi ovdje djelujemo kao protočni bojler - rekao je Bećirović.

On je rekao da Mostar pripada i treba da pripada svim narodima tog grada, te da svaki dobronamjeran političar teži ka multietničkom Mostaru, kao i da se to ne može parcijalno rješavati.

- Mislim da treba zaštiti prava Srba u Mostaru kao što treba zaštiti prava i Srba i Hrvata i Bošnjaka na teritoriji cijele BiH - kaže Bećirović.

Delegat Dragan Čović je istakao da se pored nadmudrivanja mora držati Dejtonskog sporazuma do kraja, jer je taj akt definisao BiH kao zajednicu tri konstitutivna naroda koji u njoj žive.

- Najvažnije je da dobijemo mogućnost da izbori u Mostaru budu održani zajedno sa izborima u cijeloj BiH - poručio je Čović, rekavši da će do kraja naredne sedmice biti usvojen i Budžet BiH za ovu godinu na oba doma parlamenta BiH.

On je poručio da je ovo šansa da Mostar ima svoje vijeće i gradonačelnika, te da je ovo mogućnost da, između ostalog, Koridor 5C prođe kroz Mostar.

Tokom diskusije delegat Bakir Izetbegović je naveo da bi danas trebalo biti svečano raspoloženje.

- Ne mislim da će u Mostaru zadugo biti savršenog rješenja, ali način na koji je postignut i sam sadržaj je dobar. Stvari ćemo pomicati naprijed i ovo je momenat kada to činimo. Nadam se da ćemo jednog dana imati direktne izbore gradonačelnika Mostara i da neće trebati nikakve kvote i zaštitni mehanizmi - rekao je Izetbegović, pozivajući delegate da usvoje ovaj zakon.

Dom naroda glasao je po hitnom postupku o izmjenama Izbornog zakona BiH shodno zaključku poslanika HDZ-a BiH Borjane Krišto kojeg je juče usvojen.

Ove izmjene Izbornog zakona omogućiće građanima Mostara da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa.