Odbornici skupštine grada Trebinja usvojili su planove rada i djelovanja 14 javnih ustanova i preduzeća na području grada za devet mjeseci 2019. godine, dok su odbornici iznijeli niz primjedbi i sugestija.


Glavna primjedba i opozicionih i pozicionih odbornika bila je da se ova vrsta izvještaja treba usvajati u decembru, a ne u martu mjesecu godine za koju se planovi odnose, jer ustanove na na ovaj način rade bez plana i programa duže od dva mjeseca.

Odbornik SDS-a Vidomir Begenišić rekao je da je plan programa javnih ustanova jasno stavio do znanja da ovogodišnji budžet ima socijalni, a ne razvojni karakter.


On je ukazao i na visinu vlastitih prihoda pojedinih ustanova i preduzeća, koji su do 30. septembra naplaćeni u visini manjoj od planiranih.


“Centar za informisanje i obrazovanje ima prihode od 84.000 KM, a preduzeće ‘Radnik’ 90.000. A na tržitu, sad ili ikad, ima psola u građevinskom sektoru”, naveo je Begenišić.


Odbornik Zoran Anđušić rekao je da se teško može očekivati da ustanove u izvještajima za 2018. godinu iskažu da su ispunile svoje planove poslovanja, s obzirom na to da su za prvih devet mjeseci ostvarili znatno manje prihode nego što se od njih očekivalo.


“Jedna ustanova je za cijelu 2018. planirala 370.000 KM, a do 30. septembra ostvarila je tek 174.000 KM”, naveo je Anđušić.

Odbornik PDP-a Saša Borjan istakao je da je na osnovu izvještaja očigledno da javne ustanove služe za partijsko zapošljavanje, zbog čega su primjetna značajna povećanja izdavajanja za bruto plate.


On je kao primjere naveo javne ustanove “Ekologa i bezbjednost” i “Agrarni fond.


Iz redova pozicionih odbornika navedeno je da većina ustanova rade na dobar način.


Odbornik Srđan Simović naveo je da se donose odluke sa ciljem da javne ustanove povećaju prihode, što će omogućiti i zapošljavanje novih radnika.


Odbornik SNSD-a Gordan Mišeljić pohvalio je rad Narodne biblioteke i Kulturnog centra, navodeći da je očigledno da njihova rukovodstva znaju svoj posao i da ove ustanove treba da služe kao primjer uspješnog rukovođenja.


Odbornik Pokreta za Trebinje Miljan Vuković naveo je da je Kulturni centar ustanova koja je po osnovu IPA projekata učestvovala u projektu od oko 350.000 evra.


Direktor Ekologije i bezbjednosti Stevan Bekan odgovorio je Borjanu da niko razuman ne može da prati PDP, zbog čega ih članovi napuštaju, a ne zbog navodnih pritisaka.


Odbornici su usvojili plan rada i djelovanja Centra za socijalni rad, vrtića “Naša radost”, Doma mladih, Centra za informisanje i obrazovanje, Kulturnog centra, Turističke organizacije, Doma zdravlja, Apoteke, Trebinjesporta, Muzeja Hercegovine, Narodne biblioteke, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Ekologije i bezbjednost i Radnika.


Izvor Rejting.info