Mrkonjici 2.jpg (791 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić danas je obišao gradilište kompleksa Duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

 Zajedno sa izvođačem radova, razgovarao je o dinamici radova, završenim poslovima, trenutno aktuelnim i planiranim radovima na ovom značajnom objektu.

Ćurić je istakao da je zadovoljan kako teku radovi na kompleksu Duhovnog centra u selu Mrkonjići.

„Ne sumnjamo da će svi poslovi teći planiranom dinamikom ali evo došli smo da obiđemo radove. Ono što je važno jeste da su i monahinje Petropavlovog manastira svaki dan tu, pa smo i s njima u kontaktu, kao i sa vladikom i sveštenstvom. Odrađeni su značajni poslovi u donjem dijelu kompleksa, monaški život je započet, sada se radi vidikovac, tzv. druga faza, a u trećoj fazi smo planirali da se završe neki sadržaji u dogovoru sa monaštvom, te parking i konak pored magistralnog puta“, pojasnio je Ćurić.

Mrkonjici 3.jpg (791 KB)

On je podsjetio da je sklopljen ugovor za ove radove u vrijednosti od 1.750.000 maraka sa PDV-om.

„Vlada Srbije je podržala ovaj projekat sa 400.000 evra, Vlada Republike Srpske je izdvojila oko 800.000 maraka, Grad Trebinje, od kreditnih sredstava, 900.000 i Elektroprivreda RS 600.000 KM. To je novac kojim trenutno raspolažemo, a da bi se završio ovaj kompleks, neophodno je još oko 400.000 maraka. Ta sredstva smo planirala iz kredita 2024. godine“, naveo je gradonačelnik Trebinja.

Mrkonjici 8.jpg (921 KB)

Zoran Porobić, direktor firme „Porobić“ iz Trebinja koja je izvođač radova, naveo je da su u toku pripremni radovi platoa, tj. zemljani radovi na prizemnom nivou. Potom slijedi završetak armirano-betonskog skeleta kompletnog kompleksa.

„ U prizemnom dijelu je centralni plato za socijalna zbivanja u kompleksu. Do sada je urađen armirano-betonski skelet suterenskog nivoa, na kome se nalazi galerija, suvenirnica, toaleti. Urađeni su grubi građevinski radovi i naš plan je da u narednih nekoliko mjeseci uradimo kompletan armirano-betonski skelet na cijelom komleksu da bi kasnije ušli u najkompleksniji dio ovog projekta, to su kamenorezački radovi, kojih ima puno, to čini oko 70 odsto ukupne investicije“, pojašnjava Porobić.

Da bi se kompletirali svi sadržaji potrebno je uraditi još kulu ili vidikovac, najreprezentativniji dio kompleksa.

„U njemu će se nalaziti riznica, gostionica i kula. Ovaj objekat će imati tri sprata, a visina će biti oko 12 metara. Planirano je da bude urađen i amfiteatar sa velikom binom“, dodaje on.

Rok za završetak radova je 400 dana od dana uvođenja u posao. Ovi radovi su počeli početkom oktobra.

Mrkonjici.jpg (1.06 MB)